Belföld

Tállai bizalmasának a fiáé a számla nélkül árusító stadionbüfé

Tállai András NAV-elnök legfontosabb mezőkövesdi bizalmasának fia üzemelteti a Mezőkövesd Zsóry FC stadion vendéglátóhelyeit, ahol a szombati NB I-es forduló idején nyugatadás nélkül árusították az üdítőket és a szeszes italokat. A 24.hu videofelvételen rögzítette, hogy a meccs alatt nem ütötték be a forgalmat. A NAV nem reagál.

Egyszer sem kaptunk nyugtát a Mezőkövesd Zsóry Futball Club stadionjának vendéglátó egységeiben szombaton. A főbejárat melletti Lucky Pub nevű söröző-lottozóban és a stadion lelátóján működő büfében is több próbavásárlást végeztük, miután drukkerektől az információ érkezett hozzánk, hogy ezeken a helyeken rutinszerűen megy az elszámolási előírások megsértése.

A főbejárat melletti Lucky Pub
Fotó: Facebook

Vettünk sört, üdítőt, chipset, de a 10-12 termék közül egyet sem ütöttek be a gépbe. A nézőtéri elárusítóhelyen az is kiderült, hogy egyetlen néző fogyasztásáról sem adtak blokkot, a meccs alatt ugyanis nem volt bekapcsolva az adóhatósághoz bekötött pénztárgép.

A szórakozóhelyeket ellenőrző navosok rendszerint vasszigorral róják ki a büntetéseket, ha az üzemeltetők akár egy vagy két sör esetében is elmulasztják a nyugtaadást, Mezőkövesden azonban nem csak a büntetés a tét, hiszen a helyi futballklub elnöke Tállai András, fideszes országgyűlési képviselő egyben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vezetője is.

A 24.hu cikkének vasárnapi megjelenése óta a Tállai vezette NAV nem reagált a klubját érintő ügyre.

Az elmúlt napokban pedig kiderült, hogy Tállai András nem csak klubelnökként lehet felelős a futballstadion vendéglátó helyeinek szabályos működéséért.

A vendéglátó egységeket ugyanis Tállai bizalmasának és választókerületi helytartójának családja kapta meg a két évvel ezelőtti stadionmegnyitó után. A pubot és a két lelátóbüfét a futballklub ügyvezető igazgatói posztját betöltő Bocsi Anna 23 éves fia, Wenczel Ádám üzemelteti.

A vállalkozó kilétét eddig nem nagyon reklámozták.

Tállai András, Orbán Viktor, Bocsi Anna, Hagyaczki József
Fotó: Facebook

Wenczel nevét sem a vendéglátóhelyek cégtábláin, sem a Lucky Pub Facebook-oldalán nem tüntették fel, sőt a futballklub weboldalán sincs utalás arra, hogy kinek és milyen kondíciókkal adták ki az 1,2 milliárdos állami stadionberuházás során létrehozott üzlethelyiségeket. 2016 óta a Lucky Pub árusítja a Mezőkövesd Zsóry FC felnőtt labdarúgó csapatával kapcsolatos szurkolói termékeket, sálakat, zászlókat is, és egy NB I-es mezőkövesdi sárga-kék csíkos bajnoki mezért 12 ezer forintot kérnek.

Megkérdeztük a klubvezetést, hogy a vállalkozót milyen módon választották ki, kértek-e tőle bérleti díjat, és ha igen, mennyit. Válasz ezidáig nem érkezett.

A pénztárgépek az április 4-i meccsen már működtek, így a nyugtákból kiderült, hogy a két stadionbüfé is a pubhoz tartozik, azaz mindhárom helynek Wenczel Ádám a főnöke. Wenczel vállalkozóként egy Bocsi Annával közös mezőkövesdi címre van bejelentve.

A helyiek szerint Bocsi Anna manapság Mezőkövesd egyik legbefolyásosabb emberének számít.

Tállai András polgármestersége idején az önkormányzati hivatalban ívelt fel a karrierje. Sokáig ő vezette a helyi okmányirodát, majd jegyzői referens lett, 2011-ben pedig önkormányzati főállása mellé sportigazgatói címet is kapott a klubnál.

Bocsi a klub ügyvezetőjeként egyre nagyobb tao-pénzek fölött is diszponál, de a 168 Óra korábbi riportja szerint tevékenysége nem merül ki a szorosan vett szakmai munkában. Rendszeresen megjelenik Tállai András választókerületi szereplésein, sőt a környékbeli települések képviselő-testületi üléseken is, hogy képviselje a Fidesz helyi erősemberének érdekeit. Bocsi lényegében Tállai kampányfőnökeként irányítja a választókerület kormánypárti ügyeit.

A futballklub kérdéseinkre nem reagált, csupán korábbi cikkünk után adtak ki egy közleményt, amelyben azt állították, hogy meghamisítottuk a vásárolásokról készült felvételeket, és jogi lépésekkel fenyegetőztek. A feljelentéseiről ismert Tényi István viszont közérdekű bejelentésben kérte a NAV-ot a stadion vendéglátó egységeinek „elfogulatlan és pártatlan” hatósági átvilágítását.

Kiemelt képünkön a Mezőkövesd Zsóry FC felújított stadionjának bejárata az avatóünnepség napján, 2016. június 5-én
Fotó: Vajda János / MTI 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik