Belföld

Lázár szerint addig sztrájkolgatnak a dolgozók, hogy elvesztik a munkájukat

Kérdőre vonták a minisztert, hogy tesz-e bármit a kormány a munkavállalók érdekében.

Egy helyi szakszervezeti vezető szembesítette Lázár Jánost hódmezővásárhelyi utcafórumán azzal, hogy a dolgozók náluk egy fillérrel sem keresnek többet a minimálbér-emelések után, mert megszüntették a cafeteriát és a pótlékokat. A hvg.hu cikke szerint a nő azt is elmondta, hogy a Munka Törvénykönyvébe nemrég bekerült rugalmas munkaidőkerettel kiszolgáltatják a munkavállalókat, havi vagy fél évre szóló szerződéseket kötnek velük, és a megrendelések függvényében hol felveszik, hol elküldik őket.

Az érdekképviseleti vezető azt is elmondta az újraválasztásáért kampányoló fideszes miniszternek, hogy becsléseik szerint a magyarok a túlórákkal nagyjából tíz évet ráhúznak a szolgálati időre, ami nem számít a nyugdíjba, és rákérdezett, hogy tervez-e a kormány fellépni a munkavállalók érdekében.

Lázár János azt mondta, a béremeléseket és a törvénymódosításokat a munkaadókkal és munkavállalókkal való hosszas egyeztetés előzi meg, ami nem könnyű feladat, hosszabb távon a munkaadói járulékok fokozatos csökkentésével lehet eredményt elérni. A szakszervezeteket pedig óvatosságra intette:

Addig megy ez a sztrájkolgatás, amíg a tulajdonos összeszedi a cókmókját és inkább Észak-Afrikában létesít gyárat. Kockázatot vállal a közösség a sztrájkkal. A szakszervezetnek óriási a felelőssége abban, hogy milyen rendszerben nyit frontot a munkaadóval

– jelentette ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik