Belföld

Egyre többen csatlakoznak a hódmezővásárhelyi sztrájkhoz a szakszervezet szerint

A munkaadó pénteken bértárgyalásra hívta az érdekképviseletet.

Kedd éjfél óta sztrájkolnak a Villeroy & Bochnál. Az Alföldi márkanévről is ismert hódmezővásárhelyi szaniterárugyárban a tervek szerint csütörtökön hat óráig tart a munkabeszüntetés.

A Multinacionális Cégek Dolgozóinak Szakszervezete (MCDSZ) a Napi.hu-val közölte: a kedd délelőtti műszak törvényes keretek között, a vállalattal együttműködve, inzultusok nélkül kezdte meg a sztrájkot. A műszakban mintegy kétszázan dolgoznak, közülük valamivel több mint száz fő csatlakozott a munkabeszüntetéshez – közölte az érdekképviselet elnöke, aki azt is elárulta, hogy a gyár valamivel több mint 800 fős állományából közel négyszázan írták alá a „sztrájk részvételi ívet”.

A Villeroy & Boch ugyanakkor kevesebb résztvevőről tájékoztatott, szerintük 541 munkatársból 88-an jelezték részvételüket a sztrájkban a kedd reggel 6 órai műszakkezdetkor. Közölték: valamennyi munkavállaló sztrájkhoz való jogát elismerik, de a megállapodás értelmében egyes területeken nem sztrájkolhatnak a dolgozók, hogy a termelés folyamatos maradjon, és a vállalat ne szenvedjen jelentős veszteségeket.

A munkabeszüntetés oka, hogy a vállalat legutóbb átlagosan 8 százalékos alapbéremelést ajánlott, amit a nagyobb létszámú érdekképviselet, a Villeroy & Boch Magyarország Kft. Szakszervezet elfogadott. Az MCDSZ ugyanakkor 12 százalékos béremelést követel. Járási Tamás MCDSZ-elnök azt mondta: egyre többen lépnek át hozzájuk a másik szakszervezetből, így szerdáig jó eséllyel a dolgozók nagy többsége csatlakozhat a sztrájkhoz.

A Villeroy & Boch péntekre bértárgyalást kezdeményezett az MCDSZ-szel, amelyen a német konszern HR-igazgatója is részt vesz – írják. (Illusztráció: MTI / Kelemen Zoltán Gergely)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik