Belföld

EU-s jelentés Magyarországról: a kormány rendszerszintű fenyegetést jelent a demokráciára

Az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság (LIBE) tavaly ősz óta vizsgálja az uniós alapjogok helyzetét. A testület a Népszava birtokába jutott jelentéstervezetéből kiderül, a több hónapos vizsgálat során súlyos, rendszerszintű jogsértéseket tapasztaltak.

A lap szerint a szöveg pontosan arra a következtetésre jut, ami korábban az EP Költségvetési Ellenőrző Bizottsága (CONT) konklúziója volt:

úgy látja, a kormányzás gyakorlata rendszerszintű fenyegetést jelent a demokráciára, a jogállamiságra és az alapvető jogokra, és javasolja az EU-zsargonban atombombának nevezett 7-es cikkely szerinti eljárás indítását.

A jelentéstervezetben az áll, Magyarországon súlyosan sérülnek olyan alapjogok, mint a véleménynyilvánítás szabadsága, az igazságszolgáltatás függetlensége, mindennapos a kormányzati korrupció.

A szöveg külön kitér többek közt

  • az ellenzéki képviselőket parlamenti véleménynyilvánításuk miatt sújtó büntetésekre,
  • a CEU jogsértő vegzatúrájára,
  • a bevándorlókkal kapcsolatos kormányzati félelem- és gyűlöletkeltésre,
  • a menekültek fizikai bántalmazására
  • a tranzitzónákban lévő gyermekek szexuális zaklatással szembeni védelmének elmulasztására
  • és az egyházak politikai megkülönböztetésére is.

A szöveghez május 15-ig lehet módosítókat benyújtani. Az EP szeptemberben szavaz a jelentésről, amelynek elfogadásához a jelenlévők kétharmadának, illetve az összes képviselő legalább felének, 376 képviselőnek kell igennel szavaznia.

Szankcióként a majdani támogatások felfüggesztése mellett szóba jöhet az eddig kifizetett összegek visszavétele is.

A Népszava úgy tudja, hogy a kiosztott összegek egy részének visszafizetésével az Orbán-kormány is számol, ezért volt olyan sürgős, hogy a 2020-ig járó támogatásokat a választásokig kiszórják.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Belga/Thierry Roge

Ajánlott videó

Olvasói sztorik