Belföld

Charles Gati nem érti Orbán és Trump híveit

A professzor politológusként se érti, pálfordulásaik után, miért nem hagyják ott őket.

A Népszavában Charles Gati azt írja, nem érti, hogy a Republikánus Párt, illetve a Fidesz vezetőinek óriási többsége miért tart ki Donald Trump, illetve Orbán Viktor mellett.

A professzor ezt azért furcsállja, mert az amerikai elnök fittyet hány olyan  alapvető republikánus elvekre, mint a költségvetés egyensúlya. Trump előtt a republikánusok mindig felrótták a demokratáknak a pénzszórást, most meg elfogadtak egy költségvetést, egy soha nem látott adóssággal.

Párthűség? Megalkuvás? Megszokás? Az önérzet hiánya? Félelem az elnöki megtorlástól? Ki tudja.

Charles Gati szerint a Fidesznél is alapvető kérdés, hogy a párt vezetői miért követik Orbán Viktor elvtelen pálfordulásait, cikcakkjait (liberális balközép, konzervatív közép, jobbközép, jobboldal, szélsőjobb).

A nagy kivétel Simicska Lajos, aki a növekvő orosz befolyástól félve faképnél hagyta Orbánt és a Fideszt. De hol vannak a többiek?

Süddeutsche Zeitung: Olyan ellenfél veszélyeztetheti Orbán győzelmét, aki nincs a szavazólapokon
A német liberális lap a parlamenti választásokkal összefüggésben foglalkozott Magyarországgal.

A professzor elég sok magas rangú fideszest ismert valaha személyesen, de amióta a párt feketelistáján van, nincs alkalma néhány nyilvánvaló kérdést feltenni nekik.

Vajon támogatja-e Németh Zsolt a „keleti szél”-féle külpolitikát? Vajon elhiszi-e Martonyi János a Soros „aknamunkájáról” szóló összeesküvési propagandát? Vajon helyesli-e Pokorni Zoltán az egészségügy és az oktatás elhanyagolását a focipályák javára? Vajon valóban jónak látja-e Áder János a civil társadalom intézményeinek felszámolását?

Különösen érdekelné, hogy a régi Fidesz-gárda tagjai mit látnak, amikor  tükörbe néznek, hiszen ők tudják, hogy a párt az európai gondolat jegyében fogant. Ők tudják – de nem mondják! -, hogy a Fidesz valahol utat tévesztett.

EU-s jelentés Magyarországról: a kormány rendszerszintű fenyegetést jelent a demokráciára
Javasolják az EU-zsargonban atombombának nevezett 7-es cikkely szerinti eljárás indítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik