Belföld választás 2018

Charles Gati nem érti Orbán és Trump híveit

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 04. 04. 07:46

A professzor politológusként se érti, pálfordulásaik után, miért nem hagyják ott őket.

A Népszavában Charles Gati azt írja, nem érti, hogy a Republikánus Párt, illetve a Fidesz vezetőinek óriási többsége miért tart ki Donald Trump, illetve Orbán Viktor mellett.

A professzor ezt azért furcsállja, mert az amerikai elnök fittyet hány olyan  alapvető republikánus elvekre, mint a költségvetés egyensúlya. Trump előtt a republikánusok mindig felrótták a demokratáknak a pénzszórást, most meg elfogadtak egy költségvetést, egy soha nem látott adóssággal.

Párthűség? Megalkuvás? Megszokás? Az önérzet hiánya? Félelem az elnöki megtorlástól? Ki tudja.

Charles Gati szerint a Fidesznél is alapvető kérdés, hogy a párt vezetői miért követik Orbán Viktor elvtelen pálfordulásait, cikcakkjait (liberális balközép, konzervatív közép, jobbközép, jobboldal, szélsőjobb).

A nagy kivétel Simicska Lajos, aki a növekvő orosz befolyástól félve faképnél hagyta Orbánt és a Fideszt. De hol vannak a többiek?

Budapest, 2018. február 24.
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a felújított Nemzeti Lovarda avatásán a Kerepesi úton 2018. február 24-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Süddeutsche Zeitung: Olyan ellenfél veszélyeztetheti Orbán győzelmét, aki nincs a szavazólapokon
A német liberális lap a parlamenti választásokkal összefüggésben foglalkozott Magyarországgal.

A professzor elég sok magas rangú fideszest ismert valaha személyesen, de amióta a párt feketelistáján van, nincs alkalma néhány nyilvánvaló kérdést feltenni nekik.

Vajon támogatja-e Németh Zsolt a „keleti szél”-féle külpolitikát? Vajon elhiszi-e Martonyi János a Soros „aknamunkájáról” szóló összeesküvési propagandát? Vajon helyesli-e Pokorni Zoltán az egészségügy és az oktatás elhanyagolását a focipályák javára? Vajon valóban jónak látja-e Áder János a civil társadalom intézményeinek felszámolását?

Különösen érdekelné, hogy a régi Fidesz-gárda tagjai mit látnak, amikor  tükörbe néznek, hiszen ők tudják, hogy a párt az európai gondolat jegyében fogant. Ők tudják – de nem mondják! -, hogy a Fidesz valahol utat tévesztett.

Prime Minister of Hungary Viktor Orban pictured as he arrives on the first day of an EU summit meeting, Thursday 19 October 2017, at the European Union headquarters in Brussels. BELGA PHOTO THIERRY ROGE
EU-s jelentés Magyarországról: a kormány rendszerszintű fenyegetést jelent a demokráciára
Javasolják az EU-zsargonban atombombának nevezett 7-es cikkely szerinti eljárás indítását.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May as she speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.