Belföld

Alkotmánybíróság: helye van az ellenzéknek a köztévében

Nem sérti a sajtószabadságot, ha ellenzéki pártok képviselőit is be kell hívni a köztévé műsorába, különös tekintettel arra, ha róluk esik szó, mondta ki az Alkotmánybíróság szerdán a hvg.hu szerint.

A  köztévé két héten keresztül nem hívta meg az ellenzéki pártok képviselőit a reggeli műsorba, pedig róluk esett szó, őket szidalmazták.A köztévé panasszal élt, szerintük elég, ha az ellenzéki álláspont jelenik meg a műsorban, nem pedig maga az ellenzék.

Az Alkotmánybíróság nem értett ezzel egyet, mondván

alkotmányjogi szempontból nem kifogásolható, ha választás idején az alapvetően közpénzből működtetett állami médiaszolgáltatón az NVB és a Kúria … számon kéri, hogy megsértette a jelöltek és jelölő szervezetek közötti esélyegyenlősége. A panaszos maga sem állította, hogy más pártok képviselői is megjelentek vagy meghívást kaptak volna a vizsgált időszakban.

A lap szerint ebből az következne, hogy a még hátralévő három reggelen kötelező meghívni a Jobbik és értelemszerűen más ellenzéki pártok képviselőit a Ma reggelbe, ha a televízió hajlandó tiszteletben tartani az Alkotmánybíróság döntését.

A köztévé besétált a pofonviharba, de esernyő nélkül
Minden párt kapott öt percet a köztévében, amit jórészt a kormány és a közmédia kiosztására használtak fel. Az MTVA ezt egy darabig nem heveri ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik