Belföld

A választók a Fidesz-Jobbik-koalíciót is reálisnak látják

A Medián túrt a választók fejébe, vajon milyen koalíciót képzelnének el a Fidesznek, ha nem lenne többsége.

Sokan, sokszor mondták már el, hogy annyira rejtélyesek és titkolózók most a választók, hogy a Fidesz bukásától a kétharmadáig bármi elképzelhető. A Medián most azzal a gondolattal játszott el az Index szerint, hogy mi lenne, ha a Fidesz nem szerezne többséget és koalíciókényszerbe kerülne.

A Medián 1200 fős mintán végzett kutatása mindenféle verzió népszerűségét megvizsgálta a Párbeszéd pártalapítványa megrendelésére. Első körben azt nézték meg, egyáltalán mely pártok parlamentbe jutásával számolnak a választók. A Fidesz-KDNP 98 százalék szerint juthat be, de 83 százalék a Jobbik bejutását is tutira veszi.

Az MSZP, mivel összeállt a Párbeszéddel, 10 százalékos küszöbnek kell, hogy megfeleljen, de a választók 74 százaléka szerint menni fog ez.

A kisebb pártok közül 57 százalék szerint az LMP, 48 százalék szerint a DK, 24 százalék szerint az Együtt, 13 százalék szerint a Momentum is bejuthat. És akkor jöjjön tényleg az érdekesség, milyen koalíciót tartanak elképzelhetőnek a választók:

A Fidesz a megkérdezettek 51 százaléka szerint a Jobbikkal, 30 százalék szerint az LMP-vel, 13 százalék szerint az MSZP-vel állhat össze.

Megkérdezték, milyen kormánynak örülne a népesség, és Orbán Viktor őrülten népszerű, 57 százalék az ő kormányalakításának örvendene. 19 százalékkal a Karácsony Gergely vezette baloldali kormány, 17 százalékkal a Vona Gábor vezette jobbikos kormány, valamint 7 százalékkal a Szél Bernadett vezette LMP-kormány követi Orbánékat.

A pártnélküliek 41 százaléka is egy Orbán-kormánynak örülne amúgy, Karácsonyékat 27, Vonáékat 19, Széléket 14 százalék szeretné. A kormányváltást akarók között Karácsonyék 44, Vonáék 38, Szélék 16 százalékon állnak, Orbán értelemszerűen a nulla felé tendál.

Ezért nem meri senki megjósolni a választás eredményét
A rendszerváltás óta az egyik legkiszámíthatatlanabb parlamenti választás előtt áll Magyarország. Az újabb kétharmados kormánypárti győzelemtől a Fidesz kisebbségbe szorulásáig bármi megtörténhet. A bizonytalanság okait a Political Capital elemzi.

(Kiemelt kép: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik