Belföld

Visszalépést akarnak a jobbikos és LMP-s szavazók

A kormányváltást akaró választók 67 százaléka támogatja a visszalépéseket az esélyesebb jelöltek javára – derül ki a Medián felméréséből, amelyet az Index közölt.

A DK szimpatizánsai között van a legtöbb visszalépés-párti szavazó, 81 százalékuk tartja ezt jó ötletnek, őket követik az MSZP-P-sek (69 százalék), az LMP-sek (67 százalék) és a jobbikosok (67 százalék). A bizonytalanok 63 százaléka ugyanezen a véleményen van.

Az MSZP és a DK szavazói szívesen vennék, ha az LMP csatlakozna egy Jobbik nélküli koordinációhoz, és az LMP-szimpatizánsok 67 százaléka is örülne ennek – jóllehet, maga a párt nem ezen az állásponton van.

A Medián azt is megkérdezte, kit fognak felelősnek tartani a választók, ha nem jön össze a széles körű ellenzéki együttműködés. A pártválasztók 47 százaléka szerint ez Vona Gábor sara lenne, 42 százalékuk Gyurcsány Ferencet okolná, 34 százalékuk pedig Szél Bernadettet. A legkevesebben (28 százalék) Karácsony Gergelyt hibáztatná.

Okos ellenzéki együttműködés nélkül sima Fidesz-kétharmad lesz
Ha csak az MSZP és a DK nem indít egymással szemben jelöltet, a Fidesz könnyen alkotmányozó többséget szerez. Ha szélesebb az együttműködés, Budapest nyerhető az ellenzék számára. Republikon-mandátumbecslés.

Kiemelt kép: 24.hu/Bielik István

Ajánlott videó

Olvasói sztorik