Belföld

Jogosan fotózták le a Topházban uralkodó nyomort

A fenntartó egy alapítványt mószerolt be az engedély nélküli fotókért. Az adatvédelmi hatóság szerint viszont a lakók érdekében állt ezek elkészítése.

Tavaly tavasszal nagy botrány pattant ki a gödi Topházban, amikor kiderült, hogy a bentlakásos intézmény fogyatékos lakói méltatlan körülmények között éltek ott. Hogy ez kiderüljön, szükség volt a Validity Alapítványra, aminek munkatársai titokban lefotózták a benti helyzetet, kitakarva a lefotózott emberek arcát. A fotókkal alátámasztva utóbb jelentést írtak, ez május 3-án lett közkincs és rögtön botrány lett belőle.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma vizsgálatot rendelt el és intézkedési tervet készített, az érintett Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság azonban bocsánatkérés helyett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordult a fotók miatt. A NAIH azonban csütörtökön úgy döntött, az alapítványnak ad igazat, mivel a fényképek az ott lakók érdekeit szolgálták. Mellesleg még tavaly tavasszal az alapvető jogok biztosa is jelentést készített az áldatlan állapotokról – írja a Hvg.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik