Belföld

A Máltai Szeretetszolgálat átveszi a botrányos gödi speciális otthont

A legfrissebb Magyar Közlöny alapján a Hvg azt írja, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat veszti át a gödi speciális otthont, a Topházat. A máltaiak 1,89 milliárdot kapnak erre a feladatra. A kormány megerősíti az állami otthonok ellenőrzéseit is, új ellenőrzési jogkört alakít ki, ehhez 221 millió forint forrást ad.

A gödi otthon visszaéléseiért elsősorban a politikusok a felelősök – állítják a jelentéstevők
A gödi Topház dolgozói ugyanannak a visszaélésekkel működő rendszernek az áldozatai, mint az ellátottak. Ez nem menti fel őket a visszaélések alól, de a felelősség nem rajtuk van – mondja a gödi jelentést készítő szervezet jogi igazgatója.

Májusban írtunk arról, hogy a rendőrség is kivonult a gödi Topházba, abba a speciális otthonba, ahol borzalmas állapotokat tárt fel egy nemzetközi jogvédő szervezet. A Mental Disability Advocacy Centre (MDAC) jelentéséből az derült ki, hogy a szörnyű körülmények között kell élniük a gödi speciális otthon lakóinak: rácsos ágyakba fektetik, zárt ajtók mögé dugják és kényszerzubbonyba teszik őket. Az Abcúg képeket is közölt az otthonról.

Évek óta panaszkodtak rá, mégis kinevezték a gödi otthon élére Lantosné Berkesi Juditot
Egy civil jelentés szerint a gödi Topház Speciális Otthonban szörnyű körülmények közt tartanak súlyos fogyatékossággal élő embereket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik