Belföld

Handó Tünde visszaélt hatalmával

handó tünde (Array)
handó tünde (Array)
Első fokon pert vesztett az Országos Bírói Hivatal elnöke.

A Magyar Nemzet szerint a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a per elsőfokú lezárásaként Vasvári Csabának adott igazat. A bíróság szerint egyértelműen visszaélt jogával az Országos Bírói Hivatal (OBH) elnöke, Handó Tünde, amikor tavaly eredménytelenné nyilvánított két álláspályázatot, megtagadva ezzel a mindkétszer első helyen végzett pályázó, Vasvári Csaba bíró ítélőtáblai kinevezését.

Sokan a Fidesz által központosított igazságszolgáltatási egyik legnagyobb gondjának az OBH vezetőjének túlhatalmát tartják, hiszen érdemi indok nélkül utasítja el a neki nem tetsző bírók kinevezését, míg másokat nem feltétlenül szakmai alapon nevez ki. Január közepén az új Országos Bírói Tanács (OBT) tagja lett Vasvári Csaba, aki ezt elégelte meg, amikor perbe hívta Handó Tündét. A Pesti Központi Kerületi Bíróság csoportvezető bírája szerint az Országos Bírósági Hivatal elnökének

a joggal való visszaélése egyértelműen tetten érhető,

csak az lehet bíró, az léphet előre, akit ő akar. Most a munkaügyi bíróságon ügyvédje azt mondta, Handónak három jogszerű választása lett volna, akár a pályázatot is érvényteleníthette volna, törvényes indokokkal, de az nem ilyen, ha a Fővárosi Ítélőtábla elnöke nem támogat valakit.

A védő keresetében kérte, hogy a munkaügyi bíróság helyezze hatályon kívül Handó Tünde döntéseit és Vasvári Csabát helyezze át az ítélőtáblára. A bíróság szerint erre nincs jogi lehetőség, így csak a Handó Tünde által hozott határozatok jogellenességét állapította meg. Ha a másodfok helyben hagyja a hétfői ítéletet, Vasvári Csaba akkor sem lesz táblabírósági bíró, csak lesz egy jogerős döntése arról, hogy az OBH elnöke jogsértően bánt vele.

handó tünde (Array)
„Joggal való visszaélés" miatt perlik a bírósági hivatal fejét
Egy kitüntetett a büntetőbíró kezdeményezett eljárást Handó Tünde ellen.

Néhány napja egy névtelenséget kérő bíró azt mondta, most nem az az elvárás, hogy valaki jó bíró legyen, hanem az, hogy megbízható bíró legyen. Szerinte a bírói függetlenség főleg szellemi függetlenséget jelent, de az egész rendszer egyetlen egy személyre van kihegyezve.

Megszólalt egy jelenleg is aktív bíró a magyar bíróságok helyzetéről
Függetlenségről és retorziókról is beszélt a neve elhallgatását kérő bíró.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik