Belföld

A többség szerint a Fidesz már titkolni sem próbálja a korrupciót

A többség szerint a Fidesz már titkolni sem próbálja a korrupciót

54 százalék szerint a Fidesz már titkolni sem próbálja a korrupciós ügyeket, 47 százalék szerint pedig fideszes kapcsolatok nélkül nem lehet sikeres vállalkozást indítani – ez derül ki abból az átfogó, korrupcióval kapcsolatos felmérésből, amelyet a 24.hu megbízásából készített a Republikon Intézet.

Nem csak a Transparency International Magyarország jelentése alapján állunk nagyon rosszul a korrupció terén. A Republikon Intézet közvélemény-kutatása szerint

az emberek több mint fele (56 százaléka) gondolja úgy, hogy a korrupció veszélyes méreteket ölt Magyarországon, 40 százalékuk szerint gyakorlatilag teljesen átszövi az országot.

És mindössze 5 százalék válaszolta azt, hogy a korrupció jelenlegi mértéke egyáltalán nem kirívó. 32 százalék szerint a Fidesz 2010 óta tartó kormányzása alatt sokkal kirívóbb a korrupció, mint korábban volt, és mindössze 9 százalék mondta azt, hogy a jelenlegi helyzet nem kiemelkedő.

Az infografikán a legördülő menüből választhatja ki, hogy melyik kérdésre adott válaszok jelenjenek meg.

A megkérdezettek 52 százaléka úgy gondolja, hogy a korrupció veszélyezteti az ország működését, 37 százalékuk szerint pedig egyszerűen elfogadhatatlan a korrupció jelenlegi mértéke. Ezzel szemben csupán 16 százalék helyezkedett arra az álláspontra, hogy lehet, hogy vannak korrupciós ügyek, de legalább minden működik az országban.

A válaszadók többsége, 54 százaléka azért tartja a jelenlegi kormányra jellemző korrupciót különösen felháborítónak, mert szerintük már meg sem próbálják eltitkolni az ilyen ügyeket.

A felmérésben részt vevők 53 százaléka egyetértett azzal a kijelentéssel, hogy a kormány arra költi az adófizetők pénzét, hogy a hozzá közel álló emberek meggazdagodjanak. Mindössze 13 százalék nem értett egyet ezzel az állítással, annyian, ahányan nem tudtak vagy nem akartak válaszolni erre a kérdésre.

Bár az általános vélekedés szerint a különféle ügyeskedéseket hajlandók vagyunk elnézni,

a válaszadók 69 százaléka mégis úgy gondolja, hogy azok, akik a korrupcióban érintettek, érdemtelenül gazdagodnak meg, és csak 4 százalékuk volt ezzel ellentétes véleményen.

Az emberek 57 százaléka szerint csak akkor lehet valamit elérni Magyarországon, ha a megfelelő kapcsolatokkal rendelkezünk. 47 százalékuk szerint pedig nem lehet sikeres vállalkozást indítani fideszes kapcsolatok nélkül.

A megkérdezettek 49 százaléka úgy gondolja, hogy egy jó politikusnak mindent meg kell tennie a korrupció visszaszorítása érdekében, és mindössze 5 százalékuk jelentette ki azt, hogy a korrupció a hatalom természetes velejárója, így kár küzdeni ellene.

A Republikon Intézet rákérdezett arra is, hogy milyen következményekkel fog járni, ha a korrupció a mostani mértékben folytatódik. 57 százalék úgy gondolja, hogy ha továbbra is szabálytalanul költi el a kormány az Európai Uniótól kapott forrásokat, az unió előbb utóbb meg fogja vonni azokat. 10 százalék azonban nem számít ilyen lépésre.

Kiemelt képünkön Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc a Búzakalász 66 Felcsút Kft. bányavölgyi mangalicatelepének avatásán a Alcsútdobozon 2014. november 18-án.
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik