Belföld

Agyonlőtték a Szentandrást terrorizáló huskykat

Békésszentandrás marháit is megtámadták a macskák és tyúkok után az ebek, amiket szörnyen tartott a gazdájuk. Vadászok avatkoztak közbe.

Legelő marhákra támadott két husky típusú kutya csütörtökön Békésszentandráson, ezért vadászoknak kellett kilőni őket – írja a Beol.hu. A két kutyát valószínűleg szaporítási célokkal, rossz körülmények között tartotta a tulajdonos, az állatok gyakran kószáltak el az utcákon, ahol szárnyasokat, kutyákat és egy macskát is elkaptak és megöltek.

Pedig a lap szerint korábban állatvédők, a jegyző és a hatósági állatorvos is felszólította a férfit, hogy rendezze az állatok körülményeit. Hornyákné Boros Sarolta, a Mentsvár az Állatokért és Környezetünkért Közhasznú Alapítvány őrszolgálati vezetője azt mondta, a telken némely kutyát egy autóroncshoz kikötve tartottak.

A kutyákban nem volt chip, oltva se voltak, derült ki. Boros szerint már ekkor elkobozhatták volna az állatokat, de a törvény szerint először figyelmeztetni kell a tulajt. Február 19-én két hetet kapott a tulajdonos a rendezésre, aki aztán chipeztette és beoltatta a kutyákat. A körülményeik azonban nem változtak. Strassburger Gyöngyi szerint bírságot nem éri meg kiszabni, a férfi nem dolgozik, így nem tudná kifizetni.

Maximum az állattartástól tiltják majd el.

A vadászok amúgy a rendőrök jelzése után mentek a helyszínre, és ártalmatlanították az akár emberre is veszélyes ebeket. Korábban amúgy ők is felszólították a kutya gazdáját, hogy tegyen valamit, de nem tett. A férfi többi állatát most elkobozták, 11 husky, közte négy kölyök került az állatvédőkhöz. A gazda még fellebbezhet, de a kutyák tartását ki kell fizetnie.

(Kiemelt kép: Wikipedia)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik