Belföld

A diktafonja miatt indul vizsgálat Márki-Zay Péter ellen

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vizsgálatot indít a hódmezővásárhelyi polgármester ellen. Márki-Zay Péter ellen azért adtak be panaszt az adatvédelmi biztoshoz, mert a polgármester óvatosságból diktafonra veszi a hivatalban folytatott beszélgetéseket.

Valóban érkezett panasz

– erősítette meg Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vezetője az egyik hódmezővásárhelyi híroldalnak.

A Váráshely24 az ombudsmantól megtudta, hogy vizsgálatot indít a hódmezővásárhelyi ügyben.

A hvg.hu szerint a Vásárhely24 nem most érdeklődött először az adatvédelmi biztosnál. Amikor Márki-Zay Péter a polgármesteri hivatal átvétele után rögzíteni kezdte a munkatársaival folytatott beszélgetéseket, már korábban is keresték Péterfalvit, aki akkor még azt mondta, hogy aggályos a polgármester tevékenysége.

Az obudsman szerint a hangfelvétel készítése akkor is felvet kérdéseket, ha annak tényét előre közli a felvételt készítő, annál is inkább nem releváns, mivel a hivatal alkalmazottairól van szó.

A hangfelvételek készítéséről Márki-Zay korábban azt mondta egy sajtótájékoztatón, hogy munkatársaival alaposan megnézték a vonatkozó jogszabályokat, ezek között nem találtak olyat, amely abban az esetben is tiltaná a felvételek készítését, amennyiben arról előre tájékoztatják azt, akivel a rögzítendő beszélgetést folytatják. A polgármester szerint nem tájékoztatták az adatvédelmi biztost a hangfelvételek készítésének körülményeiről.

A portál most ismét megkereste az ombudsmant, aki megerősítette, hogy érkezett a hatósághoz bejelentés, amit ki fognak vizsgálni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik