Belföld

Kiskunfélegyházi gyilkosság – ügyvédje szerint már késő megbüntetni a férfit

Megkezdődött a per csaknem 22 évvel ezelőtti kiskunfélegyházi gyilkosság ügyében. A vádlott – akit 2016-ba kaptak csak el –  a Kecskeméti Törvényszék tájékoztatása szerint mindent tagad, azt állítja, nem tudott az áldozat erőszakos haláláról.  Védője viszont nem a férfi ártatlansága mellett kardoskodott, mással érvelt, történetesen, hogy a bűncselekmény büntethetősége tizenöt év után elévült, és bizony csak emberölés alapesete valósult meg 1996-ban.  A bíró azonban emlékeztette az ügyvédet, hogy ezzel kapcsolatosan a bírói tanács elnöke kifejtette, hogy a vád nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés, azaz nincs lehetőség az eljárás megszüntetésére.

A gyilkosságot a vád szerint ketten követték el, de a másik támadó évekkel azelőtt meghalt, hogy fény derült rá, köze lehet a brutális gyilkossághoz. Őt 2015-ben azonosították. A másik tettest, az akkor 40 éves, ugyancsak román állampolgárt pedig tavaly. A férfi külföldön tartózkodott, de nem tudták, hol lehet, ezért 2017 márciusában kiadták ellene az elfogatóparancsot. A rendőrök végül Spanyolországban fogták el és május végén Magyarországra hozták. Az ügyet november végén zárták le.

Huszonkét éve öltek Kiskunfélegyházán, brutális részletek derültek ki
A támadók először leütötték az áldozatot, majd később egyikük többször megszúrta, végül beleállította a kést a nyakába.

A vádirat lényege szerint a román állampolgárságú támadó 1996. szeptember 21-én, a délutáni órákban indult a Nyugati Pályaudvarról Kiskunfélegyházra, hogy – egy ismerőse közbenjárásával – megismerkedjen az áldozattal. A terv az volt, hogy megszerzik a férfi értékeit, akkor is, ha ezért meg kell ölniük.

A páros abban állapodott meg, hogy miután kiszemeltjük este leadja a szolgálatot, elkísérik a lakására és nála alszanak. Este háromnegyed 10-kor indultak el hozzá és ott töltötték az éjszakát. A reggeli órákban a vádlott és társa a nappaliban lévő szekrénysor tetejéről levett egy-egy bontatlan pezsgős, illetve rumpuncsos üveget, ezzel akarták leütni az áldozatot, ha felébred, mivel sokkal erősebb volt náluk. Ezután elkezdték a kutatást a házban.

A férfi 8 óra körül kelt fel. Felült az ágyában, ekkor támadói már vele szemben álltak és egy-egy nagy erejű ütést mértek a fejére az italos üvegekkel. Az áldozatnak eltört az orr- és a homlokcsontja, elvesztette az eszméletét és visszazuhant az ágyra. Miután magához tért, a vádlott berohant a konyhába, felkapott egy 22,5 centiméter pengehosszúságú fanyelű konyhakést és megszúrta a mellkasán, a vállán, a nyakán illetve többször megvágta az arcán. A férfi a bejárati ajtóig jutott, ahol összeesett és elájult. Ekkor a késelő a feje felől mellé térdelt és beleszúrta a kést a nyakába. Ezután társával ágyneműkkel, szőnyegekkel takarták le a holttestet.Miután végeztek vele, levették véres ruháikat, amiket egyébként a helyszínen hagytak. Megmosakodtak, átöltöztek, folytatták a kutatást, végül aranyékszerekkel és egy magnóval távoztak. A zsákmányukat az áldozat hátizsákjába tették, majd átugrottak a kerítésen és elmenekültek. A páros ezután elhagyta az országot. A táskát és a magnót Bugac felé a kivezető út mellett találták meg helyiek néhány nappal később.

(Kiemelt kép: police.hu)

Olvasói sztorik