Belföld
Slovenian Prime Minister Janez Jansa (R) and his Hungarian counterpart Victor Orban shake hands on November 26, 2012 after signing a cross-border transportation development agreement during their meeting in Ljubljana. 
AFP PHOTO / Jure Makovec / AFP PHOTO / Jure Makovec

445 millió forint ment Orbán környezetéből a szlovén médiába

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 03. 22. 15:38

Hamarosan Szlovéniában is meg fog jelenni a Ripost.

Csak tavaly 1,43 millió euró, vagyis 445 millió forint érkezett Orbán Viktor környezetéből a miniszterelnök szövetségesének számító, szlovén ellenzéki konzervatív SDS (Szlovén Demokrata Párt) pártmédiájához – írta csütörtöki számában a Magyar Narancs. A lap hosszabb összeállítást közölt a magyar-szlovén kapcsolatokról, amelyben részletesen taglalta azokat a médiás összefonódásokat, amelyekről már a 24.hu-n is több alkalommal beszámoltunk.

Gyula, 2013. február 6.
Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó (j) távozik a Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt évadnyitó frakcióüléséről a gyulai Erkel szállóból 2013. február 6-án.
MTI Fotó: Mohai Balázs
Orbán Viktort példaképének tekintő szlovén párt tévéjébe vásárolta be magát Habony
A jelenleg ellenzékben lévő Janez Jansa volt szlovén miniszterelnöknek imponál a Nemzeti Együttműködés Rendszere.

Megírtuk például azt, hogy 2017 tavaszán a Nova24TV-t birtokló Nova24tv.si nevű vállalatnál 800 ezer eurós tőkeemelés történt, miközben a Modern Media Group Zrt., a Ridikül Magazin Kft. és a Ripost Média Kft. 15-15 százalékos részesedéshez jutott. Azzal, hogy egyenként vásárolták be magukat, megkerülték a szlovén szabályozást, aszerint ugyanis csak 20 százalékos, vagy annál nagyobb részesedés megszerzése esetén kell engedélyt szerezni a minisztériumtól.

A Modern Media Groupot Habony Árpád Orbán egykori tanácsadójával, Győri Tiborral közösen tulajdonolja, a Ripostban pedig az egyedüli cégjegyzésre jogosult Schatz Péter, aki korábban az MTVA üzleti és termékfejlesztési igazgatója volt. A Ridikül tulajdonosa Halkó Gabriella, a TV2 marketing- és stratégiai igazgatója.

Valletta, 2017. március 30.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (j) és Janez Jansa korábbi szlovén miniszterelnök, a Szlovén Demokrata Párt elnöke az Európai Néppárt máltai kongresszusa szünetében Vallettában 2017. március 30-án.
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
Magyar szálak egy szlovén pártfinanszírozási botrányban
Orbán Viktor szövetségese írta alá azt a szerződést, amelynek révén egy rejtélyes boszniai nő 450 ezer eurós kölcsönt ad a legnagyobb ellenzéki pártnak. Csakhogy Janez Jansa nyilatkozata alapján magyar szál is lehet az ügyben.

A Magyar Narancs cikkében szerepel, hogy Schatz bekerült a Nova24TV felügyelőbizottságába is. Ezen kívül Schatz-féle Ripost Média Kft. 2017-ben többségi tulajdont szerzett a Demokracija hetilapot kiadó, az SDS kisebbségi tulajdonában álló cégben, a Nove Obzorja kiadóvállalatban, amely nemrég elindította a Skandal24 című színes heti bulvárlapot is. Ez a hazai Riposthoz hasonlóan a kormánypárti üzeneteket keveri a celebhírekkel, a cikkei szerző nélkül vagy csak keresztnévvel jelennek meg, így az újságírókról nem tudni semmit.

Sőt, maga a Ripost is meg fog érkezni Szlovéniába: egy, a Nova24TV-n futó reklámspotban a magyar Riposttal hirdetik azt, hogy hamarosan elindul a Ripost News.

A Dnevnik című szlovén lap azt is kiderítette, hogy bár a tavaly gyors egymásutánban elindult 13 különböző régiós hírportál mögött más cég áll, a tulajdonosok kapcsolódnak az SDS-hez. Vannak közöttük korábbi önkormányzati képviselők és polgármesterjelöltek, vagy politikusok családtagjai. A Dnevniknek nyilatkozó szerkesztők tagadták, hogy közük lenne a többi regionális laphoz, de hasonló a megjelenésük, és minden cikk az SDS-nek kedves témákkal foglalkoznak. Ez hasonlít a Mészáros Lőrinc-által bekebelezett magyar vidéki sajtóban végbement folyamatokra.

A Magyar Narancs megszólaltatott egy szakértőt, Marko Milosavljević-et a témában. A ljubljanai egyetem újságírás tanszékének professzora szerint az Orbán-közeli média szlovén terjeszkedésének politikai motivációja van, mert az ottani piac kicsi és a hirdetési piac is lecsökkent. Ráadásul Orbánt nagyon tisztelik az SDS köreiben, és a magyar miniszterelnöknek sok tapasztalata van abban, hogy

miként lehet a médiát hatékonyan felhasználni a politikai célok eléréséhez. Ezt a tapasztalatot más pártok is használják, nem csak Szlovéniában.

Milosavljević azt is felvázolta, hogy hogyan veszik át egymástól a híreket a különböző SDS-es lapok. A folyamat Magyarországon sem ismeretlen: nem igazolt, névtelen forrásokra hivatkozva megjelenik egy történet az egyik újságban, azt átveszi a többi SDS-hez köthető lap, majd a párt narratíváját tükrözve átkerülnek a főáramú médiába.

A hivatkozás az lesz, hogy »több lap információi alapján«, és onnantól az emberek már objektív hírként tekintenek rájuk. Ezek a témák az SDS-nek jók vagy az ellenfeleiknek rosszak.

Megjelenik Soros György is: a szlovén jobboldali média szerint ő az, aki minden olyan tevékenységet finanszíroz, amely ellen az SDS akar fellépni.

Kiemelt kép: Orbán Viktor és Janez Jansa, az SDS elnöke; Europress/AFP PHOTO/Jure Makovec/AFP PHOTO/Jure Makovec

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

AACHEN, GERMANY - JANUARY 22: German Chancellor Angela Merkel and French President Emmanuel Macron sign the Aachen Treaty on January 22, 2019 in Aachen, Germany. The treaty is meant to deepen cooperation between the countries as a means to also strengthen the European Union. It comes 56 years to the day after then German Chancellor Konrad Adenauer und French President Charles de Gaulle signed the Elysee Treaty, or Joint Declaration of Franco-German Friendship. (Photo by Sascha Schuermann/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.