Belföld

445 millió forint ment Orbán környezetéből a szlovén médiába

Hamarosan Szlovéniában is meg fog jelenni a Ripost.

Csak tavaly 1,43 millió euró, vagyis 445 millió forint érkezett Orbán Viktor környezetéből a miniszterelnök szövetségesének számító, szlovén ellenzéki konzervatív SDS (Szlovén Demokrata Párt) pártmédiájához – írta csütörtöki számában a Magyar Narancs. A lap hosszabb összeállítást közölt a magyar-szlovén kapcsolatokról, amelyben részletesen taglalta azokat a médiás összefonódásokat, amelyekről már a 24.hu-n is több alkalommal beszámoltunk.

Orbán Viktort példaképének tekintő szlovén párt tévéjébe vásárolta be magát Habony
A jelenleg ellenzékben lévő Janez Jansa volt szlovén miniszterelnöknek imponál a Nemzeti Együttműködés Rendszere.

Megírtuk például azt, hogy 2017 tavaszán a Nova24TV-t birtokló Nova24tv.si nevű vállalatnál 800 ezer eurós tőkeemelés történt, miközben a Modern Media Group Zrt., a Ridikül Magazin Kft. és a Ripost Média Kft. 15-15 százalékos részesedéshez jutott. Azzal, hogy egyenként vásárolták be magukat, megkerülték a szlovén szabályozást, aszerint ugyanis csak 20 százalékos, vagy annál nagyobb részesedés megszerzése esetén kell engedélyt szerezni a minisztériumtól.

A Modern Media Groupot Habony Árpád Orbán egykori tanácsadójával, Győri Tiborral közösen tulajdonolja, a Ripostban pedig az egyedüli cégjegyzésre jogosult Schatz Péter, aki korábban az MTVA üzleti és termékfejlesztési igazgatója volt. A Ridikül tulajdonosa Halkó Gabriella, a TV2 marketing- és stratégiai igazgatója.

Magyar szálak egy szlovén pártfinanszírozási botrányban
Orbán Viktor szövetségese írta alá azt a szerződést, amelynek révén egy rejtélyes boszniai nő 450 ezer eurós kölcsönt ad a legnagyobb ellenzéki pártnak. Csakhogy Janez Jansa nyilatkozata alapján magyar szál is lehet az ügyben.

A Magyar Narancs cikkében szerepel, hogy Schatz bekerült a Nova24TV felügyelőbizottságába is. Ezen kívül Schatz-féle Ripost Média Kft. 2017-ben többségi tulajdont szerzett a Demokracija hetilapot kiadó, az SDS kisebbségi tulajdonában álló cégben, a Nove Obzorja kiadóvállalatban, amely nemrég elindította a Skandal24 című színes heti bulvárlapot is. Ez a hazai Riposthoz hasonlóan a kormánypárti üzeneteket keveri a celebhírekkel, a cikkei szerző nélkül vagy csak keresztnévvel jelennek meg, így az újságírókról nem tudni semmit.

Sőt, maga a Ripost is meg fog érkezni Szlovéniába: egy, a Nova24TV-n futó reklámspotban a magyar Riposttal hirdetik azt, hogy hamarosan elindul a Ripost News.

A Dnevnik című szlovén lap azt is kiderítette, hogy bár a tavaly gyors egymásutánban elindult 13 különböző régiós hírportál mögött más cég áll, a tulajdonosok kapcsolódnak az SDS-hez. Vannak közöttük korábbi önkormányzati képviselők és polgármesterjelöltek, vagy politikusok családtagjai. A Dnevniknek nyilatkozó szerkesztők tagadták, hogy közük lenne a többi regionális laphoz, de hasonló a megjelenésük, és minden cikk az SDS-nek kedves témákkal foglalkoznak. Ez hasonlít a Mészáros Lőrinc-által bekebelezett magyar vidéki sajtóban végbement folyamatokra.

A Magyar Narancs megszólaltatott egy szakértőt, Marko Milosavljević-et a témában. A ljubljanai egyetem újságírás tanszékének professzora szerint az Orbán-közeli média szlovén terjeszkedésének politikai motivációja van, mert az ottani piac kicsi és a hirdetési piac is lecsökkent. Ráadásul Orbánt nagyon tisztelik az SDS köreiben, és a magyar miniszterelnöknek sok tapasztalata van abban, hogy

miként lehet a médiát hatékonyan felhasználni a politikai célok eléréséhez. Ezt a tapasztalatot más pártok is használják, nem csak Szlovéniában.

Milosavljević azt is felvázolta, hogy hogyan veszik át egymástól a híreket a különböző SDS-es lapok. A folyamat Magyarországon sem ismeretlen: nem igazolt, névtelen forrásokra hivatkozva megjelenik egy történet az egyik újságban, azt átveszi a többi SDS-hez köthető lap, majd a párt narratíváját tükrözve átkerülnek a főáramú médiába.

A hivatkozás az lesz, hogy »több lap információi alapján«, és onnantól az emberek már objektív hírként tekintenek rájuk. Ezek a témák az SDS-nek jók vagy az ellenfeleiknek rosszak.

Megjelenik Soros György is: a szlovén jobboldali média szerint ő az, aki minden olyan tevékenységet finanszíroz, amely ellen az SDS akar fellépni.

Kiemelt kép: Orbán Viktor és Janez Jansa, az SDS elnöke; Europress/AFP PHOTO/Jure Makovec/AFP PHOTO/Jure Makovec

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik