Belföld

Ha a választás matekpélda, az ellenzéknek kellene egy megoldókulcs

A választás tétje elég egyszerű: hogy hívják majd a következő miniszterelnököt. Remélhetőleg nem Orbán Viktornak

– mondta Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom elnökségi tagja a Republikon Intézet A választás tétje című rendezvényén. (Az eseményre a Fidesz nem fogadta el a meghívást, a Jobbikot pedig nem hívták meg.) Április 8. tétje Cseh szerint ezen kívül, hogy

  • valaha utol érjük-e Brüsszelt vagy legalább Bécset,
  • a félmillió külföldre vándorolt kap-e esélyt arra, hogy hazaköltözhessen,
  • olyan ország leszünk-e, ahol lehet szabadon vállalkozni anélkül, hogy valahol ismerőseink vannak,
  • ne arról szóljanak a Facebook-posztok, hogy melyik híresség szüleit nem látták el a sürgősségin.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke arról beszélt, hogy a választásnak belpolitikai és európai tétje is van. Előbbi a magyar emberek jólétét takarja, illetve azt is, hogy belátható időn belül fog-e más kormányozni, mint Orbán Viktor.

Kunhalmi Ágnes
Fotó: Bielik István / 24.hu

Az MSZP-s képviselő hozzátette, akármit mond a miniszterelnök, az a fajta áttörés, amit a lázadás éveként aposztrofált, nem történt meg, az európai demokraták választásról választásra ellenálltak az illiberális és a szélsőjobboldali erők előretörésének.

Most Magyarországon a sor

– szögezte le.

Csárdi Antal, az LMP belvárosi jelöltje szerint a választás tétje, hogy lesz-e korszakváltás.

A korrupción keresztül ellopták a múltunkat, és elkezdték ellopni a jövőnket

– jegyezte meg.

Az LMP-s politikus ezt azzal indokolta, hogy amíg a kormány eddig az uniótól kapott támogatásokat konvertálta magánvagyonná, addig a pénz elfogyása után különböző hitelek felvételéhez folyamodnak, ezek a finanszírozási terhek pedig minden magyar állampolgár zsebét húzni fogják.

Csárdi István
Fotó: Bielik István / 24.hu

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője is úgy látja, az országban rendszerváltásra van szükség, mivel 2010 óta politikai őrület és dilettantizmus zajlik.

Magyarország minden tekintetben lefelé csúszott 2010 óta. Itt nem lehet picit korrigálni, az elmúlt 8 évben tett intézkedéseket le kell cserélni

– közölte.

Niedermüller Péter
Fotó: Bielik István / 24.hu

A DK képviselője szerint egy egészen másfajta világra van szükség jelenleg, és ha ezen az úton megyünk tovább, akkor a gyerekeinknek és unokáinknak nem lesz ebben az országban jövője. Arra a vélekedésre, hogy vannak emberarcú fideszesek, úgy reagált, hogy mindenki, aki ezt a politikát szolgálta, azon dolgozott, hogy elszigetelje az országot.

Szigetvári Viktor, az Együtt miniszterelnök-jelöltje úgy véli, 2018 politikai tétje, hogy az asztalnál ülő pártok képesek-e jobb rendszerváltást véghez vinni. Szerinte liberális demokrataként nem lehetnek naivak, amikor illiberális elnyomókat kell eltávolítani: sok megegyezésre és tisztességes koalíciókra van szükség.

Szigetvári Viktor
Fotó: Bielik István / 24.hu

Szigetvári megjegyezte, hogy az a párt, amely egyéni jelöltjeiből 50-55-nél többet „tart életben”, az nem akar kormányváltást. Problémának látja, ha valaki nem ül le tárgyalni, és jelezte, a pártja elmegy a határig az egyéni jelöltek visszaléptetése tekintetében.

Niedermüller Péter megjegyezte, hogy ha valaki azt mondja, külön akar indulni és semmilyen összefogásra nem hajlandó, akkor mindenki tudja, ebből mi következik. A DK az utolsó perc utáni percig nyitott a pártközi megállapodásokra, Niedermüller jelezte, ha az ő választókerületében megegyeznek, ő biztosan visszalép.

Fotó: Bielik István / 24.hu

Elkezdtünk úgy gondolkodni a választásokról, mintha az egy matek feladat lenne

– monta Csárdi Antal.

Az LMP-s politikus szerint a Jobbik nélkül nem lehet megvalósítani a kormányváltást.

Bármennyire is irtózom az ideológiai távolság miatt az együttműködéstől, azt gondolom, nem lehet kihagyni őket, nem jön ki a matek

– jegyezte meg.

Fotó: Bielik István / 24.hu

A matek egy nagyon realista dolog, ha leegyszerűsítjük a választásokat, akkor csak ez marad, a matek pedig nem jön ki a Jobbik nélkül

– jelezte.

Szerinte ha igazi sikert akarnak elérni, ebben az irányban kéne tovább gondolkodni.

Kunhalmi megköszönte a XVIII. kerületi visszalépést a Momentumnak és az LMP-nek is, szerinte lehetséges a teljes demokratikus összefogás az országban.

Hódmezővásárhely után született egy másik recept

– jelentette ki.

Az MSZP-s politikus jelezte, az MSZP és a Párbeszéd nem véletlenül kötött szövetséget, mindig is az együttműködésben hittek, ehhez pedig szerintük nem kell a Jobbik. Nemcsak azért, mert ennek világnézeti és erkölcsi gátja van, hanem mert a Jobbik sem kíván együttműködni, csak a választások után.

Fotó: Bielik István / 24.hu

Kunhalmi szerint ha a Jobbik jelöltje visszalép, a párt szavazóinak közel 50 százaléka a Fideszre szavazna, és matematikailag és politikai taktikai szempontból sem lehet mit kezdeni a Jobbik különutas és szélsőséges politikájával.

Ahogy Cseh Katalin mondta, a Momentum elég sok kritikát kapott már az áldozatvállalás kérdésében, de azt érezték 2015 közepén, nem képviseli őket senki, ez motiválta őket, ezért voltak különutasok sokáig. Aztán jött Hódmezővásárhely, és megértették, hogy a választók másra vágynak. Ezért léptettek vissza három jelöltet kedden, és ezért jött létre az az álláspont, hogy hajlandóak nyitni az együttműködésre. A Momentum elnökségi tagja azért megjegyezte, hogy szerintük jelenleg nem a Momentummal kellene tárgyalni. Ők tettek valamit, most várják, hogy más is tegyen valamit, és utána nyitottak lesznek további lépésekre – tette hozzá.

Niedermüller jelezte, a Jobbik alapvetően szembe megy azzal, amit az ő pártjaik képviselnek, és végtelenül sajnálja, hogy az LMP azt hiszi, egy szélsőjobboldali párttal jobb összefogni.

Szigetvári szerint több olyan körzet is van, ahol az ellenzéki győzelemhez nincs szükség a Jobbikra.

Aki a Jobbik együtt nem működéséhez köti a saját együtt nem működését, az csak indokot keres

– jelentette ki.

Fotó: Bielik István / 24.hu

Csárdi Antal szerint azért kell a Jobbikról beszélni, mert vannak olyan konzervatív szavazók, akik ugyan nemet mondtak a fideszes korrupcióra, nem hajlandóak a DK-ra vagy az MSZP-re szavazni.

Ha visszanézzük az elmúlt négy év politikai üzeneteit, akkor azt látjuk, hogy a baloldali pártok semmilyen gesztust nem nyújtottak a jobboldali, konzervatív szavazók irányába

– mondta az LMP-s politikus.

Szigetvári Viktorral szemben Cseh Katalin úgy látja, a Közös Ország Mozgalom mérése alapján míg úgy is kiélezett a helyzet, ha a Fidesszel szemben csak egy jelölt marad állva. A Momentum elnökségi tagja szerint a legtöbb választókerületben az látszik, hogy szükség van a Jobbikra.

Cseh Katalin
Fotó: Bielik István / 24.hu

 

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik