Belföld

Ötvenezerre büntették a gyerekprostituáltat, egy egyesület az Alkotmánybíróságra megy

Anna apja meghalt, anyja rokkant, lakásuk se volt egy ideig, beszippantotta őt a szexipar. A lány áldozat, de több tízezres bírságokkal nem fog tudni kiszállni.

Nonszensznek tartja az Utcajogász Egyesület, hogy egy 16 éves lányt büntettek meg a bíróság 50 ezer forintra prostitúcióért. Az egyesület gyűjtést indít, hogy a fiatalkorú Anna bírságát kifizessék, mivel szerintük nem a lány a felelős azért, hogy az utcára került. Most azért bírságolták meg 50 ezer forintra, mert a bíró egy nyári 20 ezres bírság miatt visszaesőnek tekintette.

Anna ugyanis elvesztette édesapját, anyja pedig rokkant. Nem sokkal később otthonukat is elvesztették, három testvérével pedig gyermekotthonba kerültek. Annát ekkor szippantotta be a szexipar, amiből a lakhatásuk rendeződése után sem tudott kiszállni. A bíróságot azonban nem érdekelte a lány háttere, pedig meghallgatták az anyját és a gyámhatósági iratokat is látták.

Az egyesület hiába érvelt vele, hogy áldozat a gyerek ebben az esetben, ráadásul a társadalomra nem jelent veszélyt a tette. Szóban fellebbeztek az elsőfokú döntés ellen, aminek indoklását az írásba foglalt végső döntés kézhezvétele után akarták megküldeni. Váratlanul azonban már a jogerős másodfokú döntést is kézhez kapták a Pesti Központi Kerületi Bíróságtól, a védelem meghallgatása nélkül.

Mivel a családnak nincs pénze a bírság kifizetésére, öt nap elzárást fog kapni a lány. Azonban ha összegyűlne a pénz, az segíthetne. (FRISSÍTÉS: az egyesület közölte, a pénz összegyűlt, úgyhogy kérnek mindenkit, már ne utaljon.)

Az ügyben az egyesület az Alkotmánybírósághoz fordul, mert szerintük a szabálysértési törvény gyermekeket büntető szabálya alaptörvény-ellenes. A gyerekek áldozatok, akiknek védelemre van szükségük, ezt az alapvető jogok biztosának jelentésével igazolják. Azt is kérik, hogy az Ab függessze fel a bírósági döntés végrehajtását, mert úgy döntött másodfokon, hogy a védelem még az elsőfokú döntést se kapta kézhez.

(Kiemelt kép: AFP / Getty Images Hungary / STRINGER)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik