Belföld
Józsefvárosi piac - Lejárt a felmondást követő türelmi idő

Közvécé nincs, büntetés van

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2017. 06. 26. 07:24

A belügyminiszterhez és a fővároshoz fordultak a hajléktalanok érdekvédelmével foglalkozó szervezetek, hogy nyilvánítsák közfeladattá a nyilvános illemhelyek működtetését.
Korábban a témában:

25 ezer emberre jut egy nyilvános vécé Budapesten – írta a Vasárnapi Hírek.

A hajléktalanok érdekvédelmével foglalkozó A Város Mindenkié csoport és az Utcajogász Egyesület a belügyminiszterhez és a fővároshoz fordult, hogy mondják ki: a közillemhelyek működtetése állami és önkormányzati feladat. Mindez azért is égető kérdés, mert ha nyilvános vécé helyett valaki az utcán végzi a dolgát, akár 50 ezer forintos bírságot is kaphat.

Az Utcajogász Egyesület néhány hónappal ezelőtt az állampolgári jogok biztosához fordult, miután eljárást indítottak egy hajléktalan aktivistával szemben, aki egy elhagyatott, bokros területen végezte a dolgát a XI. kerületben. Az ombudsman arra jutott, hogy „szükséges és elvárható a természetes emberi szükségletek emberhez méltó és jogszerű elvégzésére alkalmas lehetőségek garanciális biztosítottsága”, azoknak is biztosítani kell a vécézés lehetőségét, akik az utcán élnek.

A fővárosban nagyjából 80 nyilvános illemhely van, annyi, mint a II. világháború előtti években. Bécsben több mint 200, míg a 2,2 milliós Párizsban 400 nyilvános vécé működik, ott ráadásul az önkormányzati működtetésű illemhelyek egy része ingyen használható.

A Fővárosi Csatornázási Művek kezelésében mintegy ötven nyilvános vécé áll. Az önkormányzati cég közölte: az illemhely-szolgáltatás nem közfeladat, hanem vállalkozási tevékenység keretében végezhető szolgáltatás. Az általuk működtetett közvécéket tavaly 1,2 milliószor vették igénybe, a 180 forintos díjjal számolva ez 220 milliós árbevételt jelent, de ez még az üzemeltetés költségeit sem fedezte teljesen.

A nyilvános vécék területi eloszlása is egyenetlen, a legtöbb a belső kerületekben található. A III., a XVIII. és a XXII. kerületben például egyetlen köztéri nyilvános vécé sincs, és a XVII. kerületben is csak tavasztól őszig állít fel az önkormányzat mobil vécéket.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.