Belföld
Balassagyarmat, 2015. október 27.
A Balassagyarmati Fegyház és Börtön 2015. október 27-én. Lezárult az a csaknem hároméves bûnmegelõzési program, amelyben az ország 28 büntetés-végrehajtási intézetében 5700 elítélt vett részt, közülük 1200-an piacképes szakmát szereztek.
MTI Fotó: Komka Péter

Feldmár Intézet: beláthatatlanok a következményei a mesekör kitiltásának

Bodnár Judit Lola
Bodnár Judit Lola

újságíró. 2018. 03. 21. 16:02

Ez persze a döntéshozókat nem érdekli. A Feldmár Intézet szerint politikai döntés született, nem reménykednek semmiben.
Korábban a témában:

Mint ismeretes, egy hirtelen döntés nyomán kitiltották a balassagyarmati fegyházból a Tévelygőkért Alapítvány mesekörét, mely a működése során több tucat elítéltet tanított meg arra, hogy van élet a bűnözésen túl: a résztvevők mesejátékokat állítottak össze saját életükből, amit aztán a saját gyerekeik, családtagjaik előtt el is játszhattak. Ahogy a legtöbb civil kezdeményezésnek azonban, úgy ennek sem maradt sok lehetősége, pedig a program hatékonyságát nehéz lenne tagadni.

Kitiltották Feldmárék mesekörét a balassagyarmati fegyházból
A Tévelygőkért Alapítvány Meseköre kiválóan segített a raboknak visszailleszkedni a társadalomba, de ahogy minden civil munkát, ezt is ellehetetlenítik.

A Feldmár Intézet szerint

Magyarországon a börtönből szabadultak több mint 50%-a fél éven belül visszakerül a rácsok mögé. A Mesekörben hét év alatt megfordult 65 ember közül mindössze 5-en estek vissza.

A döntésről az Intézetet is megkérdeztük, ők úgy fogalmaztak, hogy a döntés nem érte őket teljesen váratlanul.

Voltak már jelek, egyre kevesebb levegő volt körülöttünk, már nem tarthattunk nyilvános előadásokat, nem jöhettek el a fiúk a Nyári Egyetemünkre – de reméltük, hogy azért eltűr minket a rendszer. Hát nem tűr el. Egy hét éves programot vágtak el tegnap hirtelen, a mostani csoporttal a munkát egy csapásra megszakították. Ennek durva emberi és szakmai következményei vannak, ami persze a döntéshozót egyáltalán nem érdekli.

– fogalmazott Ács Dániel, az Intézet szóvivője. Azzal kapcsolatban, hogy van-e más módja hasonló programok eljuttatására a büntetés-végrehajtás intézményeibe, egyelőre nem túl derűlátók.

Most semmiben nem reménykedünk, talán majd a választás után egy befogadóbb, értőbb politika valósul meg és az illetékesek felülvizsgálják ezt a döntést. Mi drukkolunk nekik és magunknak. Vannak egyéb projektjeink: a B-terv, aminek keretében a már szabadultakkal tartjuk a kapcsolatot, az érzékenyítő programjaink középiskolákban illetve azok a Mesekörök, amiket például Oláh Attila csinál nevelőotthonokban. Szóval az élet nem áll meg.

Oláh Attila a mesekör egyik „sikertörténete”, itt írtunk róla.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Magyar Rendőr / Fortepan
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.