Belföld

Kitiltották Feldmárék mesekörét a balassagyarmati fegyházból

A Tévelygőkért Alapítvány Meseköre kiválóan segített a raboknak visszailleszkedni a társadalomba, de ahogy minden civil munkát, ezt is ellehetetlenítik.

Szomorú közleményben számolt be a Facebookon a Feldmár Intézet róla, hogy kitiltotta az intézmény vezetése a Balassagyarmati Fegyház és Börtönből a
Tévelygőkért Alapítvány Mesekörét. A szűkszavú indok ez volt:

Mesekörünk létezését fel kell függesztenünk, szigorodtak a fogvatartottak mozgatására, életére vonatkozó szabályok, valamint a mi intézetünkben is elindult az elvándorlás a személyi állomány vonatkozásában.

A Mesekört még Feldmár András és Büky Dorottya találta ki 2011-ben, a programot a Norvég Civil Alap is támogatta. Lényege az volt, hogy önkéntesek elmentek a börtönbe, ahol péntekenként két óra hosszat foglalkoztak az elítéltekkel. Ők saját életükből gyerekeiknek mesejátékokat állítottak össze. Az intézet szerint a világon egyedülálló volt a program, hatékonysága miatt is:

Az intézet szerint a hazai börtönből szabadult emberek fele fél éven belül visszakerül. Eközben a 65 ember közül, aki részt vett a programban, mindössze öten lettek visszaesők.

Összesen 11 mesejátékot állítottak össze, alkalmanként 50-60 gyerek nézhette meg ezeket. Ez szolgálta a reintegrációt, a beilleszkedést, a család és tisztességes élet utáni vágyat. A programot még ki is tüntették, 2012-ben a Büntetés-végrehajtási Szolgálatért Emlékplakett bronz fokozatát kapta.

Gyerekként, ha nem lopott, nem is evett, most ő segít a magafajta gyerekeken
Oláh Attila a börtönből ki-be járkáló visszaesők tipikus sorsát produkálta, amikor a legváratlanabb helyről jött a fordulópont.

Azonban a drasztikus szigorítások a börtönökben elérték a többi kitiltott civil szervezet mellett a Tévelygőkért Alapítványt is. Egyre több külső helyszínen megtartható érzékenyítő és toleranciára nevelő előadás maradt el, de ennek is vége. A közlemény így fogalmaz:

A mondvacsinált indokokkal és ürügyekkel azt a szakmailag semmiképpen nem indokolható politikai szándékot leplezi a kitiltás elrendelője, ami az egész büntetés-végrehajtásban megfigyelhető és ami merőben ellentétes az európai normákkal és trendekkel.

SAJTÓKÖZLEMÉNY!Kitiltották a Tévelygőkért Alapítvány Mesekörét a börtönbőlA mai nappal kitiltották a Tévelygőkért…

Közzétette: Feldmár Intézet – 2018. március 20.

(Kiemelt kép: 24.hu/Bielik István)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik