Belföld

Botrány a parlament rendkívüli ülésén: Hadházy Ákos papírral támadt Rétvári Bencére

„HAZUDIK A VÉGÉN IS. MERT FÉL!” Ez állt a kockás lapon. Tudósítottunk a parlamentből.

Rendkívülit ült ma a parlament, a választás előtt utoljára.

Már bő egy hónapja, február tizenkilencedikén is úgy volt, hogy legközelebb az új t Ház tagjai töltik meg a patkót, ám a minap az LMP sokadjára kezdeményezte, hogy az Országgyűlés elé kerüljön az ügynökakták nyilvánosságáról szóló javaslata, a többi ellenzéki párt pedig támogatta az ideát.

Született is szép napirendi javaslat, amihez csupán az kellett volna, hogy az összes képviselő többsége elfogadja azt, de persze nem fogadta el, hiszen a majdnem a kétharmadot jelentő Fidesz-KDNP képviselői bolondok lettek volna a zöldek örömére beoldalazni a munkahelyükre, így aztán szavazni sem volt módjuk, pláne akaratuk.

Öt legény

Csupán négy napirend előtti hangzott el: szólt a szoci Tóth Bertalan, a jobbikos Z. Kárpát Dániel, a zöld Szél Bernadett és a fideszes Gulyás Gergely, aztán következett a napirend (le)szavazása, mindez belefért szűk egy órába, majd mindenki ment a dolgára.

Végül öt fő kormánypárti képviselő jelent meg, ami azért több a semminél.

Tóth: Fejedelemség vagy köztársaság?

A szoci Tóth Bertalan Orbán Viktor március tizenötödikei beszédét használta trambulinnak, jelesül azt, hogy diktátorok sajátja megfenyegetni ellenzéküket, népüket.

Majd azt találgatta, miért nem jöttek be a fideszes képviselők. Ötletei alább:

  • a közvilágítást javítják több nagyvárosban
  • Kósa Lajos 1300 milliárd forintját akarják visszacsempészni
  • Rogán feltalálói tevékenységében segédkeznek
  • Semjén Zsolt elől bujtatnak jegesmedvét, próbálva menteni szegény párát a kilövés elől.

Aztán a választások fideszes elcsalását vizionálta Tóth.

Szerinte a választás tétje:

fejedelemség vagy köztársaság.

Azzal zárt, hogy „váltsuk le közösen ezt a cinikus bandát”.

A válaszadó Dömötör államtitkár a 2006-os gyurcsányi tömegbe lövetést szülte válaszként, tán maga se tudja, miért. Az államtitkár az ellenzékben dúló, rémes „piált-e Gyurcsány az egyeztetésen” botrányocska kapcsán úgy vélte:

A baloldal a következő kongresszusát megtarthatja egy kocsmában, egy söntésben.

Majd megjegyezte, szerinte a baloldalon a kártyákat ma is Gyurcsány keveri.

Z. Kárpát: A Fidesz csak a migrációt nyomja

A Fidesznek nincs víziója Magyarországról, nem mer vitatkozni, még a hódmezővásárhelyi úgymond történelmi vereség után is csak a migrációs tematikát nyomja – ezt már a jobbikos Z. Kárpát Dániel napirend előttizte, majd a mostanában pofonzsákként funkcionáló Kósa Lajost ekézte.

Szólt a menekültválságról, a letelepedési kötvényekről és a népességfogyásról is.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

Beszéde oda futott ki, hogy a Jobbiknak (a Fidesszel ellentétben) van víziója, van programja.

Ígérte, a Jobbik megnyeri a választásokat, majd megkezdi az elszámoltatást.

Dömötör Csaba a válaszában azt rótta fel, hogy a Jobbik koordinál más ellenzéki pártokkal, nemcsak az általuk korábban vállalhatatlannak tartott LMP-vel, hanem a DK-val is, ami dömötöri szempontból „a szemkilövetők és gárdisták turbékolása”.

Dömötör szerint ma nem tudni, mi is a Jobbik, „a gárdamellény, a cirmos cica és a turbán háromszögében nehéz eligazodni”, valamint „az út végén egy kis kunyhóban ott van Gyurcsány Ferenc”.

Szél: Ha győzünk, nyilvánosságra hozzuk az ügynökaktákat

A zöld Szél Bernadett a devizahitelesek megsegítését hozta fel, mely kérdést szerinte ma megoldhatott volna a Ház. Ennek kapcsán köszöntötte a karzaton megjelent néhány devizahiteleset, néhányuk történetét külön is ismertette.

Aztán ügynökakták nyilvánossága került asztalra. Szél ígérte, ha április nyolcadikán nyer az LMP, mindenki megismerheti a dokumentumokat. Mindezt még a jobbikosok is megtapsolták.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

A válaszoló Rétvári államtitkár nem értette, Szél hogyan beszélhet a politika megújításáról, miközben a hétvégén „Gyurcsány Ferenc barlangjában tárgyalt” az ellenzéki együttműködésről.

Rétvári mondandójának egy pontján a zöld Hadházy Ákos képviselő könnyű kontraposztban egy kézzel tipografált „HAZUDIK A VÉGÉN IS. MERT FÉL!” felirattal állt az államtitkár mögé, ezzel a nap akcióját hajtva végre.

Gulyás Gergely: Hadházy egy bohóc

Az utolsó napirend előttiző, a Fidesz frakcióvezetője azzal kezdte, hogy Hadházy Ákos egy bohóc, valamint a mai fellépése alapján a komplett ellenzék tök alkalmatlan a kormányzásra.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

A politikus eztán sorosozott (ma először volt ilyen, jé).

Választ Dömötör Csabától kapott, aki szerint kiterjedt hálózat dolgozik azon, hogy a közelgő országgyűlési választásokon térdre kényszerítsék Magyarországot, megtörjék hazánkat a bevándorlók előtt.

Dömötör úgy vélte (s mi nem lepődtünk meg), hogy a választások tétje, migránsország lesz-e Magyarországból.

Latorcai tök jó fej

A fikarcnyi munkanap finisébe a napirend meg nem szavazása előtt némi aranyoskodás is szervült, ugyanis a levezető elnök, Latorcai János köszöntötte a Ház egyetlen Benedekjét, Sallai R. Benedeket, aki integetéssel köszönte a kedvességet, mely egyúttal az ő utolsó gesztusa is a Parlamentben, hiszen a választásokon nem indul.

Isten éltessen mindenkit, mindjárt mehetünk szavazni.

 

Kiemelt kép: Balogh Zoltán / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik