Belföld

A kaposvári kórház szerint jogszerű, hogy meztelenül kikötöztek egy autista fiút

A történteket nem cáfolták, de indokoltnak tartják.

Napokig meztelenül, egy ágynemű nélküli matracon, kikötözve feküdt egy beszédképtelen autista fiú a kaposvári kórházban – erről édesanyja beszélt pénteken az RTL-nek. Elmondta: a pszichiátrián gyermekét azonnal lekötözték, és minden nap rosszabb körülmények között találta. Néhány nap múlva tele lett sebekkel, a kötözés helyén is.

A riportban megszólalt a TASZ betegjogi programvezetője is, aki szerint súlyosan megsérthették a fiú jogait. A szervezet tapasztalatai szerint a magyar kórházakban gyakran kötözik ki a fogyatékkal élő és pszichés problémákkal küzdő betegeket, pedig ez csak néhány esetben lenne indokolt.

Az elhangzottakra közleményben reagált a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház. Azt állítják, a fiút önmagát és környezetét veszélyeztető magatartás miatt, édesanyja kifejezett kérésére vették fel, állapota miatt „fizikai rögzítése vált szükségessé”.

A hozzátartozó – annak ellenére, hogy ő kérte a beteg felvételét – folyamatosan elégedetlenségét fejezte ki a kezeléssel és a munkatársakkal kapcsolatban

– írja a kórház. A közlemény szerint az intézmény bírósági bejelentést tett, a bíróság pedig végzésben elrendelte a kötelező gyógykezelést, ami felülírja a gondnok döntését. Vagyis amíg veszélyeztető a magatartása, addig a beteg nem bocsátható el, más intézménybe történő áthelyezése is bírósági eljárás lefolytatásával és ottani befogadó nyilatkozattal lehetséges. Azt írják, a szülő kérésére a fiút átvette az őt korábban kezelő klinika, amelyhez sürgősséggel megkapták a bírósági határozatot is.

A Kaposi Mór Oktató Kórház szerint végig dokumentált és indokolt volt a beteg kezelése, az intézmény jogszerűen járt el. Szerintük az RTL Híradóban megjelent interjú az intézményről egyoldalú, megalapozatlan és valótlan állításokat tartalmazott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik