Belföld

A szülőknél már megbukott a kormány

Újabb lesújtó bizonyítványt kapott az oktatáspolitika.

A Szülői Hang Közösség is tartott konzultációt. Az internetes felmérés adatai szerint a több mint 11 ezer válaszadó 92,4 százaléka úgy véli, az elmúlt nyolc évben romlott az oktatás színvonala, az állami intézményekből a szülők 65,3 százaléka kimenekítené a gyermekét, ha tehetné.

A Szülői Hang korábbi kutatásaiból kiderült, hogy óriási a gyerekek túlterheltségenem megfelelő a készségfejlesztés, a differenciált oktatás, elégtelen az állami egyentankönyvek minősége.

Az elmúlt nyolc évről készített összesítés szerint az oktatás színvonala miatt  még a legjobbnak tartott állami intézményekből is elvinné a szülők több mint harmada a gyermekét, ha tehetné. Bár a „jó iskola” fogalma relatív, az állami oktatás problémái az egész rendszerre jellemzőek, még a legjobb iskolákban sem orvosolhatóak helyi szinten.

Az egyházi iskolák előnyben részesítését a válaszadó szülők 80,9%-a elutasítja. A továbbtanulási lehetőségekkel a többség elégedetlen, azzal kapcsolatban nagy a bizonytalanság is a szülőkben.

 

A választás tétje az oktatás megújítása – vallja a Szülői Hang Közösség, amely a Tanítanék Mozgalommal, a Független Diákparlamenttel és az Oktatói Hálózattal közös online akciót indított. Kérik, hogy akik egyetértenek az oktatás megújítására irányuló törekvéseikkel, tűzzenek ki egy jelképes zászlót lakhelyükre a honlapukon található anonim online térképen.

Kiemelt kép: MTI / Kelemen Zoltán Gergely

Ajánlott videó

Olvasói sztorik