Belföld

192-en fagytak halálra március közepéig

Pedig a kormány szerint több száz ember életét menthette meg a vörös kód riasztás.

A Magyar Szociális Fórum legfrissebb adatai szerint tavaly ősz óta Magyarországon 192-en szenvedtek fagyhalált március közepéig. Az emberjogi szervezet szerint az áldozatok 54 százaléka a szabad ég alatt, a kórházba szállítás közben vagy a kórházban halt meg, 46 százaléka a fűtetlen lakásban hunyt el. Utóbbiak többsége magára maradt idős, beteg, illetve nyomorban élő ember volt.

Az előző télhez (2016-2017) képest csökkent a fagyhalál áldozatainak száma, akkor 203-an hűltek ki végzetesen, de az MSZF szerint ez az enyhébb időjárásnak és nem az állam fokozottabb törődésének köszönhető. A szociális fórum szerint az állam továbbra sem gördít akadályt a kilakoltatás útjába,  nem számolja fel a nyomort, így

tömegeknek kell arról dönteniük, hogy egyenek-e vagy fűtsenek.

Ezért hűlnek ki végzetesen a magukra hagyott emberek saját fűtetlen otthonukban. Az évről-évre ismétlődő tömeges fagyhalál társadalmi oka a több millió embert sújtó fizetésképtelenség – írta a szervezet.

Korábban a szociális ügyekért felelős államtitkár azt mondta, több száz hajléktalan és magányos idős ember életét menthette meg az idén először bevezetett vörös kód riasztás. Czibere Károly szerint a leghidegebb éjszaka is csak 94 százalékos volt az ellátórendszer telítettsége, ezért  senkinek nem kellett a szabadban éjszakáznia, a kihűlést kockáztatva.

Vörös kód: 3100 riasztás érkezett
A kormány szerint jól vizsgázott az idén először bevezetett protokoll.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik