Belföld

Vörös kód: 3100 riasztás érkezett

A kormány szerint jól vizsgázott az idén először bevezetett protokoll.

Több száz hajléktalan és magányos idős ember életét menthette meg tíz nap alatt az extrém hideg időjárás miatt bevezetett vörös kód riasztás – közölte a szociális ügyekért is felelős államtitkár.

Czibere Károly szerint a kedden visszavont vörös kód idején több mint 3100 riasztás érkezett a regionális diszpécserközpontokhoz, a leghidegebb éjszaka is csak 94 százalékos volt az ellátórendszer telítettsége, senkinek nem kellett a szabadban éjszakáznia, a kihűlést kockáztatva.

Jól vizsgázott az idén először bevezetett protokoll

– értékelt az államtitkár, aki emlékeztetett: a szakmai szervezetek és a hajléktalanügyi szolgáltatásokért felelős szakmai kollégium javaslatai alapján tavaly született meg a vörös kódról szóló jogszabály.

Extrém hidegnél „vörös kód” is jöhet
A következő hideg napokon sem kell senkinek az utcán éjszakáznia.

Tíz nap alatt 392 hajléktalan és 64, többnyire magányos, idős ember gyors elhelyezése vált szükségessé. Közülük 46, speciális szükségletű embert szociális intézményben, többnyire idősotthonban helyeztek el.

A leghidegebb éjszakán 285 ágy volt szabad országszerte, eredményes volt a hajléktalanellátó-hálózat fejlesztése – közölte Czibere Károly, aki végül megköszönte a hajléktalanellátó-rendszerben dolgozók áldozatos munkáját, illetve köszönetet mondott azon intézmények lakóinak is, akik befogadták az embereket.

fagyhalál (fagyhalál)
A vörös kód riasztás dacára 21 fagyhalál 
Az áldozatok száma február végére elérte a 185-öt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik