Belföld

Hazudni kampányban sem, a Fidesznek sem

A TASZ szerint a Fidesz plakátjai jogsértőek.

Több választópolgár képviseletében is választási bizottságokhoz fordult a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) az “Együtt bontanák le a határzárat” feliratú plakátok miatt.


MTI Fotó: Kovács Tamás

A szervezet felhívta a figyelmet arra, tudatosan hamis állításokat a választási kampányban sem lehet közölni. A plakátok jogsértőek, a rajtuk szereplő jelöltek nem akarnak lebontani semmiféle határzárat.

Kispesten már próbálták eltüntetni a plakátokat, de a TASZ már korábban jelezte, az eltávolításra választott eszköz sem volt jogszerű, a Nemzeti Választási Bizottság meg is bírságolta a önkormányzatot.

A jogvédő szervezet felhívására több olyan választópolgár is jelentkezett, aki jogsértőnek tartja a határzáras plakátokat, így képviseletükben a TASZ azt kérte, hogy a választási bizottságok mondják ki, a szóban forgó plakátok sértik a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás törvényben garantált alapelvét. Ezért tiltsák el a plakátok megrendelőjét a további jogsértéstől, az összes, ilyen tartalmú plakát eltávolítását rendeljék el.

A kampányban a választópolgárok tudatos félrevezetését nem védi a szólásszabadság. A kampány rendeltetése éppen az, hogy a választópolgárok tájékozott, felelős döntést hozhassanak: a hazug plakátok ezt ássák alá.

Mráz Attila, a TASZ Választási Jogi Programjának vezetője azt mondta, abban bíznak, hogy a választási bizottságok a töretlen bírósági gyakorlattal összhangban döntenek, és a jogsértő plakátok eltűnnek a közterekről.

Kiemelt kép: MTI / Soós Lajos

Ajánlott videó

Olvasói sztorik