Belföld

Márki-Zay Péter: Trianon jön, ha újra nyer a Fidesz

„Orbán Viktor 2010 előtt sok tekintetben a hősöm volt. Borzasztó nagyot csalódtam benne” – mondta lapunknak adott interjújában Márki-Zay Péter. Hódmezővásárhely új, független polgármestere beszélt arról is: félelmetes lehet a Fidesz számára, hogy milyen gyorsan eltűnik az emberekből a félelem. Fő célja most, hogy létrejöjjön egy széles körű összefogás a pártok, főként az MSZP és a Jobbik között, mert a Fidesz újabb győzelmét nemzeti katasztrófának tartaná.

Van önnél diktafon?

Igen, mindig van. Tessék. Miután azt láttam, hogy hátba szúrnak, kénytelen voltam beszerezni egyet.

Kik szúrták hátba?

Az aljegyző asszony leginkább. Már nem dolgozik a hivatalban a korábbi jegyző, az aljegyző és távozik a kabinetiroda vezetője is. Persze mindenki azt mondta, hogy ők a választás után nem maradhatnak a posztjukon. Én viszont úgy gondoltam, hogy amíg nem adnak okot a bizalmam elvesztésére, maradhatnak.

Tényleg úgy gondolta, hogy a 16 évig tartó Lázár-korszak után alkalmazkodnak az új helyzethez?

Inkább 28 év volt ez a korszak, ha Rapcsák András polgármesterségét is ideszámítjuk. Százharmincan dolgoznak a hivatalban, biztos vagyok abban, hogy van köztük, mondjuk, tíz, aki elkötelezett híve Lázár Jánosnak, és bármilyen utasítását végrehajtja, de én nem tudom megmondani, ki az a tíz. Az előítéleteket pedig nem szeretem, ha bárki bebizonyítja nekem, hogy a városért dolgozik, akkor én nem mondhatom azt, hogy a múltja miatt nem működöm együtt vele.

Kicsoda ön?

Hétgyermekes édesapa, konzervatív, keresztény, jobboldali ember. Most polgármester.

Egy ilyen ember miért gondolja úgy, 2018 elején, hogy be kell szállnia a politikába?

Azt szoktam mondani, azért, mert a politika fontosabb dolog annál, hogy politikusokra bízzuk. És amikor Hódmezővásárhelyen szétnéztem, hogy ki lehet Lázár János emberének kihívója, azt láttam, hogy ha én nem vállalom el ezt a szerepet, akkor senki. Nagyon nehéz ilyenkor azt mondani, hogy akkor én sem.

Nem úgy vágott bele, hogy hitt benne, hogy győzhet?

Nem hittem benne. Azt hittem, képesek vagyunk példát mutatni az országnak, elérünk 40-45 százalékos eredményt, és csodálatos, nagyszerű példát mutatunk.

És mi történt e helyett?

A választás napja előtti két hétben már éreztem, hogy ha megyek az utcán, máshogy néznek rám az emberek. Sokan állítottak meg, biztattak, és a Facebookon is egyre többen követtek.

Az lehetett országos hatás is: felkapta önt a média.

Az is volt. Vásárhelyen olyan megfélemlítés volt, hogy kevesen mertek követni, lájkolni.

És a kampány utolsó két hetére elmúlt a félelem?

Igen, ez látszott.

Fotó: Marjai János / 24.hu

Mihez köti a fordulatot?

Megjelent a remény. Amikor aláírásokat gyűjtöttem a jelöltséghez, nagyon sokan mondták azt, hogy nem merik aláírni. Úgy gondolták, úgyis átnézik a listát, kiderül, hogy engem ajánlottak. Féltették a munkahelyüket, a gyerekük munkahelyét.

Tényleg annyira rettegnek egy nagyváros polgárai, hogy nem mernek aláírni egy ellenzéki ajánlóívet?

Ez pontosan így van. És nem is alaptalanul teszik. Alig találtunk helyet az eredményvárónknak. A Vuk söröző, amelyik végül befogadott, a napokban olyan hatósági ellenőrzést kapott, amilyet korábban sohasem.

Mire számít? Ellehetetlenítik Hódmezővásárhelyt, mint annak idején Esztergomot?

Nem tudják megtenni. Nagy butaság egy héttel a választás után nekimenni valakinek, aki a szavazatok 57 százalékát kapta.

Bár az eskütételekor eufórikus hangulat volt a városháza termében, a Fidesz két módosítást könnyen eszközölt az ön határozati javaslatán. Nem tart attól, hogy mindig átírják az akaratát?

Biztos vagyok abban, hogy a nyilvánosságnak köszönhetően Hódmezővásárhely lakossága ki tudja majd nyilvánítani, mit szeretne. Most nagyon kellemetlen ám fideszes képviselőnek lenni Hódmezővásárhelyen. Ott az aljegyző asszony, akivel békében elváltunk, semmi jelét nem adta az elégedetlenségének, majd másnap valótlanságokat tartalmazó interjúval támadott. Egyrészt hátba szúrt, másrészt sokan megutálták a városban, mert tudják, hogy hazudik és igazságtalanul támad.

Pár nap elég, hogy megforduljon a hangulat? Akiktől szombaton féltek az emberek, attól hétfőn már nem félnek?

Igen, elég. És épp ez a félelmetes a Fidesz számára. Magam törlöm azokat a kommenteket, amelyekben az aljegyzőt patkányozzák, mert keresztény emberként nem szeretném, ha személyében támadnák. De érzem a forradalmi, rendszerváltó hangulatot, amiben ő most Biszku Béla.

Most másfél év harc jön?

Ha a Fidesz úgy akarja, igen. De én azt gondolom, április 8. után kijózanodnak.

Felkészült erre a harcra?

Amikor a választás után tíz nappal ismét sajtótájékoztatót tartottam, szinte úgy éreztem, már hiányzott. Más, amikor a hivatalban várja az ember, hogy mikor döfik hátba, és más, amikor kiáll, és tájékoztatja az embereket. Ez utóbbi tisztességes, nyílt harc.

Ha jól értjük, április 8-ig országosan is harcol tovább.

Nagyon várom, hogy az MSZP és a Jobbik helyben megállapodjon, ha ez megtörténik, beszállok a kampányba.

Fotó: Marjai János / 24.hu

És ha nem állapodnak meg?

Akkor nem tudom, mit teszek, de az biztos, hogy nagyon fontos számomra, hogy Lázár János elbukjon Hódmezővásárhelyen.

Csak Hódmezővásárhely érdekli ebből a szempontból?

Nem, de számomra az a legfontosabb. Így elsősorban azt szeretném, hogy itt legyen megállapodás, de az egész országban ezt tartom a követendő példának. Azt szeretném, ha 106 körzetben lenne egy ellenzéki jelölt.

Mit lát, miért ilyen fontos ez?

Trianont látom. Ami most történik, az akkora katasztrófa az országnak, amilyen 1920 óta nem volt. Mennek el a fiatalok, 600 ezren már elmentek, és ha a Fidesz győz, nem is fognak hazajönni, sőt, vannak felmérések, hogy még 300 ezer készül elmenni.

Az MSZP és a Jobbik  közötti együttműködést milyen eszközökkel szorgalmazza?

Személyes beszélgetéseken és a nyilvánosságban is győzködöm őket.

Hogy halad?

Ezt nagyon nehéz megítélni, de dolgozom.

Milyen kapcsolatai vannak a Jobbikkal?

Jók.

Közelebbről? Megjelenik majd a Jobbik kampányában?

Csak akkor, ha megvalósul az ellenzéki összefogás. Ha az lesz, bármikor, bármelyik párt kampányába beszállok. A nagy pártoknak egyszerűen muszáj összefogniuk.

Gyurcsány Ferenccel is szívesen kampányolna?

Gyurcsány Ferenccel soha életemben nem beszéltem. Évekkel ezelőtt egyszer elsétált mellettem a Képviselői Irodaházban.

Mit csinált ön ott?

Az EDF-Démásznál dolgoztam, a munkám miatt olykor hivatalos voltam bizottsági ülésekre.

Akkor csalódott a politikusokban, amikor látta őket közelről?

Túl sokat láttam, nekem addigra már nem voltak illúzióim velük kapcsolatban. De borzasztó volt közelről látni, hogy azért születik egy törvény, hogy helyzetbe hozzák Németh Szilárd vagy Rogán Antal ismeretségi körét. A sajtó is cikkezett a fogyasztóvédelmi referensekkel és a Hunguarddal kapcsolatos ügyekről.

Fotó: Marjai János / 24.hu

A Fideszben mikor csalódott?

Először 2006-ban.

Miért?

Túlságosan populista volt a Rosszabbul élünk, mint négy éve kampány. De ez nem kiábrándulás volt, még 2010-ben is reménykedtem, a kétharmadtól sem féltem.

Melyik pártra szavazott 2014-ben?

Az LMP-re.

És 2010-ben?

A Fideszre. De a 2014-es szavazatomat az LMP sem veheti hízelgésnek, mert csak jobb híján történt. Hadházy Ákos belépése pozitív volt, akkor úgy gondoltam, az LMP lehet a csalódott fideszesek pártja, de ezt a lehetőséget nem használták ki.

És most a Jobbikról azt gondolja, hogy alkalmas a csalódott fideszesek megszólítására?

Jelen formájában még nem. A néppártosodás hordozza ennek a lehetőségét, de az út hosszú lesz. Elsősorban azt szeretném látni, hogy új arcokat hoznak.

Beszélt már arról, hogy azért is kell együttműködnie a pártoknak, hogy egy esetleges kormányváltáskor kiegyensúlyozzák egymást. Nem bízik bennük?

Nem, egyikben sem. De abban bízom, hogy még ha a Fidesz nyer is, megszólal a tisztességes tagjaiban a lelkiismeret, fellázadnak Orbán Viktor és a bűnözők ellen, és akkor akár új jobboldali kormány is alakulhat. Most erősen kétséges, hogy az MSZP vagy a Jobbik önmagában sikeresen tudna kormányozni. Olyan ügyvezető kormány kellene, amely megtartja a Fidesz jó intézkedéseit, de eltakarítja a diktatúrát, a korrupciót, a megfélemlítést.

Ki vezethetné ezt a kormányt?

Például Bod Péter Ákos. De nyilván sokan alkalmasak erre. Vannak megbízható, jobboldali kötődésű emberek. Egy baloldali vezető most megrémítené a választókat.

Országos politikus lesz?

Bizonyos értelemben most is az vagyok, mert bár Hódmezővásárhely polgármestere lettem, az országos politika is figyelt ránk. Ugyanakkor a város polgármestere szeretnék maradni, az én helyem ott van. De ha van lehetőségem, hogy az ország jövőjét pozitív irányba befolyásoljam, például azzal, hogy elősegítem a pártok megegyezését, megteszem.

Mit gondol, a hódmezővásárhelyi választás Lázár Jánosnak vagy Fidesznek szóló üzenet volt?

Mind a kettőnek.

A kérdés az, hogy helyben ennyivel rosszabb volt a helyzet, mint máshol, vagy aggódhat a Fidesz április 8. miatt?

Aggódhat. Hódmezővásárhelyen Lázár János ellen szavaztak, Gyöngyösön vagy Miskolcon meg a helyi fideszes ellen fognak. Ezeket az embereket különböző mértékben utálják, de különböző mértékben van hatalmuk is. Lázár János nagyon erős volt Vásárhelyen, nagyon utálták is.

Hogyan érzékeli, mi ennek a fő oka? A földjei között felépült kastély, az Elios-ügy, ön? Mi volt a lázadás oka?

Tizenhat év szorgos munkája. Gondoljanak arra az érzéketlenségre, hogy Lázár letolvajozta a közmunkásokat, ugyanez az érzéketlenség van jelen abban is, hogy a választás előtti évben épül kastély a földjei közepére. Ugyanez látszik abban, amikor Mészáros Lőrinc, Orbán Ráhel és Tiborcz István folyamatos vagyonosodásáról hallunk. Egyszerűen nem tudnak lassítani, miközben az embereknek éppen ebből van elegük.

Fotó: Marjai János / 24.hu

És abban bízik, hogy egy más színezetű kormány másként működne?

Abban bízom, hogy több olyan párt összefog, amelyek egymásban sem bíznak, és ezért beépítik a fékeket és ellensúlyokat a rendszerbe.

Kikre hallgat?

Mindenkire, de a végén nekem kell dönteni.

Az kiderült, hogy a Jobbik erőteljesen támogatta a kampányát, de már arról is volt hír, hogy megjelentek Botka László emberei a hivatalában.

A legtöbbet a Jobbik segített, támogattak a szegedi szocialisták, de az LMP-s Hadházy Ákos és az Új Kezdet Párt polgármesterei is.

Mit gondol Simicska Lajosról?

Óriási a felelőssége abban, hogy felépítette a maffiaállamot Orbán Viktorral. Hihetetlenül ironikus, hogy most ő a demokrácia egyik utolsó bástyája. Ha nem tartaná fent a médiabirodalmát, a helyzet még rosszabb lenne. Sőt, ha a Publimont nevű hirdetési cége nem adott volna helyet, nem lettek volna óriásplakátjaim. Pedig minden más cégnél is szétnézünk.

Ha Simicska megjavult, a fideszesek is megjavulhatnak, nem?

Nem mondom, hogy megjavult, de érdeme, hogy szemben áll már Orbánnal. Ha ez az oroszbarátság miatt volt, pláne egyetértek vele, engem is felháborít az oroszokhoz való közeledés. Teljes mértékben egyetértettem a miniszterelnökkel, amíg Putyint támadta. Egyszerűen felfoghatatlan és elfogadhatatlan számomra, ahogyan most bizniszelünk vele.

És mit gondol Orbán Viktorról?

2010 előtt sok tekintetben a hősöm volt. Borzasztó nagyot csalódtam benne, mert ami azóta ebben az országban történt, az ő felelőssége.

Érti, hogy mi történt?

Szerintem korábban a pénz Orbán számára csak eszköz volt egy jó, de általam mindenképpen támogatható nemzetemelő politikához. Most a pénz a cél, semmi más. Semmi más nem érdekli, csak hogy a barátai, a gázszerelője, a veje gazdagodjon. És hogy ez soha ne derülhessen ki, ezért igyekezett felvásárolni a sajtót, ellehetetleníteni az ellenzéket, ahova árulókat is beépített.

Találkozott már ilyen árulókkal?

Hogyne, kezet is fogtam eggyel.

Elárulja, ki az, és miért tekinti árulónak?

Azt tekintem árulónak, aki ellenzéki politikus létére Orbán Viktor hatalomban tartásán dolgozik. Hódmezővásárhelyen világos volt, hogy az álbaloldali jelölt indulása a Fidesz érdeke. Aki a szocialista pártban a Jobbik és a Fidesz közül ma a Fideszt választja, az számomra áruló. Aki azt mondja, hogy nem hajlandó összefogni a Jobbikkal a nemzet megmentéséért, az a nemzet számára áruló.

Akkor nagyon sok nemzetáruló van ma Magyarországon, a Jobbikkal szembeni bizalmatlanság ugyanis széles körű.

Megértem ezt a bizalmatlanságot, de ehhez nem is kell bízni bennük.

Tényleg azt gondolja, hogy a Fidesz annyira romlott, hogy leváltása mindent felülír?

Igen, és minden pártban túlnyomórészt tisztességes magyar emberek vannak, nekik kell összefogniuk.

Mi lesz, ha ez nem történik meg?

Trianon.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik