Belföld

Tizennégy éves gyerekekkel együtt árulták a drogot a szülők

Fiával és egy másik rokon gyerekkel együtt árulta egy házaspár fél éven keresztül a koffeinnel feljavított dizájnerdrogot Lajosmizsén. Összesen öten állnak bíróság elé – tudtuk meg a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségtől kedden.

A lajosmizsei házaspár 2015 őszétől 2016 tavaszáig élt abból, hogy bódító hatású új pszichoaktív anyagnak és kábítószernek minősülő, a köztudatban kristálynak, illetve zsályának és herbálnak nevezett anyagot árult – csomagonként 500 és 1000 forint között. A drogot egy 37 éves jászladányi férfitól szerezték, illetve – hogy nagyobb legyen a haszon – az apa  interneten vásárolt koffeint is kevert a szerhez.

Az így „felütött” kábítószert az akkor 14 éves fiával és az ugyancsak 14 éves, náluk élő egyik rokon fiúval együtt adagolta ki. Az üzletet általában a család lakásán vagy annak közelében bonyolították, de többször előfordult, hogy a szülők a gyerekeket küldték 2016. január közepén a férfi ismét „kristályt” rendelt jászladányi társától, és miután hozzájutott, összekeverte a koffeinnel és kiporciózta. Időközben azonban a nyomozók a környékén intézkedtek, ezért a drogot a mérleggel együtt elrejtette egy tó partján.  Pechjére azonban másnap a nyomozók megtalálták és lefoglalták a készletet.

A lefoglalt anyag hatóanyag-tartalma meghaladta a jelentős mennyiség alsó határát, annak több mint kétszerese volt. A házaspár lakásán tartott házkutatás során további 135 alufóliás csomagot és koffeinport foglaltak le. Kiderült, hogy a feleség nemcsak árulta, de fogyasztotta is a zsályát. A házaspár azzal, hogy a nevelésük alatt álló két 14 éves hozzátartozójukat a terjesztésbe bevonták, érzelmi, értelmi, erkölcsi fejlődésüket is veszélyeztették.

Az ügyészség a házaspárt, a jászladányi férfit és a 14 éves rokont jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettével, a 14 éves fiukat pedig bűnszövetségben elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettével vádolja. Emellett a házaspárnak kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt is felelnie kell. A jelenleg előzetes letartóztatásban lévő házaspárral és jászladányi vádlott-társukkal szemben a főügyészség fegyházbüntetés kiszabását indítványozza. Valamennyi vádlott bűnösségéről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik