Belföld választás 2018
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Az ellenzék szerint a kormánynak kicsengettek

Kovács Márta
Kovács Márta

újságíró. 2018. 03. 13. 05:35

Egy asztalhoz ültek az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei a diákokkal, hogy megvitassák, hogyan lehetne jobbá tenni az oktatást.
Korábban a témában:

Mi az oktatás célja?

– hangzott az első kérdés a Független Diákparlament által szervezett hétfő esti miniszterelnök-jelölti vitán. A diákok meghívták az eseményre Orbán Viktort is, de a kormányfő nem jelent meg. Ott volt viszont három ellenzéki miniszterelnök-jelölt.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke már első megszólalásában jelezte, büszke a diákparlamentre, azokra, akik bátorságot mutattak, ezért vett részt személyesen is a tüntetésükön.

Az is üzenet, hogy ki nincs itt

– tette hozzá.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Vona elmondta, a hatéves fia is elszenvedi a magyar közoktatást, amelyben szerinte mindenki áldozat.

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje is úgy vélte, fontos jelzés, hogy ki az, aki eljött vitázni, és ki nem. Megjegyezte azonban azt is, hogy az egyik fő probléma, hogy a Fidesz gyakorlatilag a Jobbik programját hajtotta végre az oktatásban.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke szerint az oktatás célja minden diákból kihozni a lehető legtöbbet. Szerinte a romlás nem 2010-ben kezdődött, a szocialistáknak is van elszámolni valójuk azzal kapcsolatban, amit kormányon tettek, míg a Fidesz Hoffmann Rózsa álmát valósította meg. Aztán arról beszélt, hogy az LMP „élményközpontú” oktatást szeretne, azért, mert az oktatás olyan kitörési pont, aminek a segítségével

egy kis Svájcot tudunk itt létrehozni.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Karácsony szerint szörnyű, hogy az egykor kíváncsi gyerekek ma már menekülnének az iskolából. Stresszel a gyerek, a szülő és a pedagógus is.

Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje szerint a társadalmi mobilitás és a tudás alapú társadalomban való helytállás biztosítása az oktatás két legfontosabb feladata.

A Jobbik elnöke pedig arról beszélt, hogy a legfontosabb a 21. században az, hogy a diákok a rengeteg rendelkezésre álló információ között tudjanak szelektálni.

Ebből is látszik, hogy komoly vita nem alakult ki a résztvevők között, hasonlóan nyilatkoztak a diákok terheinek csökkentéséről, a gyerekközpontúságról és a pedagógus-béremelés szükségességéről is.

Gyarmathy Éva, az MTA tudományos főmunkatársa arról beszélt, a gyerekeknek leginkább tanulni, felejteni és újratanulni kell tudni.

Az iskola leginkább azzal árt, hogy minél többet tanítjuk a gyerekeket, annál kevésbé tudnak tanulni

– fűzte hozzá.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

A szakember szerint a problémamegoldásban és az együttműködésben kellene fejleszteni a gyerekeket.

Mik a konkrét tervek?

Karácsony úgy látja, legalább negyedével csökkenteni kell a tananyagot. „Minél több tudást próbálunk belegyömöszölni a gyerekek fejébe, annál kevesebb marad benne” – mondta. Fontosnak tartja meghagyni a tanítás szabadságát, ezen kívül szerinte meg kell reformálni a pedagógusképzést, illetve lehetővé kell tenni, hogy nyolcévente egy évet a saját képzésükkel töltsenek a tanárok.

Szél borzalmasnak tartja a mostani alaptantervet, szintén növelné a tanárok autonómiáját, a pályakezdő tanárok bérét pedig háromszorosára emelné.

Vona Gábor is az óraszámok csökkentését tartja az egyik legsürgetőbb intézkedésnek. Több jogot biztosítana a diákönkormányzatoknak, illetve a pedagógus-béremelést is sürgősnek tartja.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Milyen lenne egy 21. századi tanóra?

Szél Bernadett felhívta a figyelmet arra, hogy a sikeres országokban a pedagógusokon kívül pszichológusok, pedagógiai asszisztensek is segítik a munkát. Az LMP miniszterelnök-jelöltje szerint alapvető követelmény, hogy különböző iskolaformák létezzenek egymás mellett, olyan Magyarországot szeretne, ahol mindenféle – állami, egyházi, alapítványi – iskola tud egymás mellett létezni.

Minden kiindulópontja a gyermek, Orbán ott hibázott, hogy két dologban nem bízott: a tanárban és a gyerekben.

– jelentette ki.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Karácsony szerint a magyar társadalom fuldoklik amiatt, hogy nincs meg az együttműködés kultúrája, a kooperációt pedig egy tanítandó képességnek tartja. Több felnőttet és kevesebb gyereket lát kívánatosnak a 21. századi iskola tantermében.

Vona a személyre szabott oktatás fontosságát vetette fel, azzal kapcsolatban viszont van tennivaló, hogy legyen elég erre alkalmas pedagógus. Azt is mondta, ha nem tudjuk becsempészni az örömöt a magyar oktatásba, minden elveszik.

Az LMP miniszterelnök-jelöltje pedig a nyelvtanulásra hívta fel a figyelmet, kora gyermekkortól nyelvoktatásra van szükség, a középiskola végén pedig minden diáknak két nyelvet kellene beszélni.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Bár nem volt a vitán, a miniszterelnökről többször szó esett.

Orbán Viktor nem demokráciát épít Magyarországon, ezért nem is ezt tanítják az iskolákban

– vélte Szél Bernadett.

Most jött el az idő, hogy ahogy ezt az eseményt megszervezték, úgy április 8-at is megszervezzék, mert nagyon sok fog múlni önökön

– mondta a diákoknak.

Karácsony úgy látja, ahol szabad elvek és szabad akaratok vannak, ott az ország meg fog szabadulni Orbán Viktortól.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Kormos Krisztián, a Független Diákparlament szóvivője elmondta, hogy nem lehet olyan iskolákban tanulni, amelyek még 20. századra sincsenek felkészülve. Beszélt arról is, hogy nem kitiltani kell a telefonokat az iskolákból, hanem használni őket.

Az iskolarendszer nem független a világtól, amiben élünk, a társadalmak megváltoztathatók, és pont az oktatásnak lehetne megváltoztatni őket – mondta Karácsony. Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje arra is kíváncsi volt, miért nem írta alá a Jobbik azt az Oktatási Minimumot, amit az összes többi ellenzéki párt igen.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Vona Gábor elmondta, a Jobbik programjának is az egyik legfontosabb célja a társadalmi integráció, a kérdés szerinte a hogyan. A pártelnök szerint ha dogmatikusan fogjuk fel az integrációt, az épphogy spontán szegregációt okoz a társadalomban. Szerinte a differenciált oktatás, a személyre szabottság a 21. századi oktatáspolitika célja, erről pedig nem a pártoknak, hanem a szakmának kell döntenie.

Karácsony szerint a szakma már döntött: az integrált oktatás a hátrányos helyzetű gyermekek számára előnyt jelent, és minden felelős ember azt gondolja, hogy a roma gyerekeknek is jár a jó iskola. Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje leszögezte: nincs ezzel ellentétes szakmai tapasztalat.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Vona Gábor egyébként a Karácsonnyal kialakult vita közben megjegyezte,

talán mégsem akarjuk közösen lebontani a kerítést, ha ilyen vitákat folytatunk egymással.

Vona azt is megjegyezte, ő ugyanabban a pártban maradva változott meg, míg Karácsony több pártot megjárt. Erre a baloldal miniszterelnök-jelöltje úgy válaszolt:

Én nem vagyok egy párthű ember, de elvhű ember annál inkább.

Igazságos családpolitika nélkül nagyon nehéz igazságos iskolarendszert csinálni – mondta Karácsony, aki fontosnak tartja az első diploma ingyenessé tételét, azt, hogy újra kinyissák az egyetemek kapuit. A magyar oktatás legrosszabb elemének Karácsony a szakképzést tartja, mint mondta, ma már nem elég kalapácsot adni a gyerekek kezébe.

Hatalmas hiba volt 16 éves korra leszállítani az iskolakötelezettség korhatárát

– szögezte le az LMP miniszterelnökjelöltje.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Karácsony is egyetértett azzal, hogy vissza kell állítani a tankötelezettség korhatárát 18 évre, míg Vona 17 évet említett.

A Jobbik elnöke azt jelezte, a lemorzsolódás csökkentéséhez a pedagógusokra is szükség van. A legrosszabb helyzetben lévő térségekbe a legjobb tanárokat delegálná, és a legmagasabb fizetést adná nekik.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Vona jelezte, hogy kiállnak a hit-és erkölcstan oktatása mellett, de ebből nem szabad pártpolitikai kérdést csinálni.

Kalandvágy nem ahhoz kell most, hogy valaki külföldre menjen, hanem ahhoz, hogy itthon maradjon

– vélte a Jobbik elnöke. Hozzátette, a magyar fiatalok már nemcsak egzisztenciális okok miatt menekülnek innen, hanem a fullasztó légkör miatt is, ezen kell változtatni.

Kiemelt kép: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

MISSION, TX - JUNE 12: A boy and father from Honduras are taken into custody by U.S. Border Patrol agents near the U.S.-Mexico Border on June 12, 2018 near Mission, Texas. The asylum seekers were then sent to a U.S. Customs and Border Protection (CBP) processing center for possible separation. U.S. border authorities are executing the Trump administration's "zero tolerance" policy towards undocumented immigrants. U.S. Attorney General Jeff Sessions also said that domestic and gang violence in immigrants' country of origin would no longer qualify them for political asylum status.   John Moore/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.