Belföld választás 2018

A választási bizottság szerint jogsértően ragasztották le a sorosozó Fidesz-plakátokat

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2018. 03. 13. 19:32

A határozat szerint kampányidőszakban nem lehet korlátozni a választási plakátok kihelyezését.
Korábban a témában:

A Nemzeti Választási Bizottság szerint a kispesti önkormányzat és a polgármester több jogszabályt is megsértett azzal, hogy egy helyi rendeletre hivatkozva leragasztotta a Fidesz plakátjait. Az MTI tudósítása szerint a keddi, nem jogerős másodfokú határozattal bírságot is kiszabtak.

Az ügy előzménye, hogy a XIX. kerületi önkormányzat az elmúlt napokban leragasztatta a Fidesz „Stop Soros!” plakátjait, azzal indokolva, hogy a rendelet szerint tilos a közterületeken gyűlöletkeltő tartalmú plakátokat kihelyezni. A leragasztással szembeni kifogást a választókerületi bizottság elutasította, így került az ügy az NVB elé. A választási bizottságok a beadványban megjelölt egyetlen – telefonfülkére kihelyezett – plakáttal kapcsolatban hozták meg döntésüket.

A testület a kifogásnak helyt adott, és a határozatot megváltoztatva megállapította a jogsértést, az önkormányzatot és Gajda Péter MSZP-s polgármestert pedig eltiltotta a további jogsértéstől és előbbire 1 millió 35 ezer forint bírságot szabott ki.

Az NVB 8:6 arányban elfogadott határozatában egyebek mellett arra hivatkozott, hogy egy önkormányzati rendelet nem vonatkozhat a választási kampányra, és a plakát leragasztása sérti a jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőséget. A határozatban emlékeztetnek arra is, hogy kampányidőszakban tilos a választási plakátok leragasztása, és nem szabályozható, korlátozható a kihelyezésük sem.

A testületben vita alakult ki arról, van-e impresszuma a leragasztott plakátnak, illetve, hogy az kormányzati plakátnak vagy a jelölőszervezet plakátjának számít. A határozat ellenzői szerint az önkormányzat feladatai közé tartozik a békés együttélés biztosítása, és álláspontjuk szerint gyűlöletkeltő a plakát, amely sérti Soros György személyiségi jogait is.

Az NVB határozata nem jogerős, a Kúriához lehet fordulni jogorvoslatért ellene.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

ILLUSTRATION - A young man holds a smartphone displaying an erotic photo of a young woman in Hanover, Germany, 31 October 2013. Many headmasters from Cloppenburg have warned parents against the new trend of 'sexting', an act of sending sexually suggestive photographs between mobile phones or upload them to social networks. Photo: JULIAN STRATENSCHULTE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.