Belföld

Orbán 3 éve megígérte a sztrádát, pont a választások előtt kezdik építeni

Végig autópályán mehetünk 2021-től Miskolctól Kassáig, megépül az M30-as.

Az alapkőletétellel hétfőn lényegében megkezdődött a Miskolc-Kassa autópálya magyarországi szakaszának építése. A borsodi megyeszékhelyet a magyar-szlovák határon lévő Tornyosnémetivel összekötő 57 kilométeres gyorsforgalmi út uniós és hazai forrásból, nettó 179,3 milliárd forintból készül el várhatóan 2021. harmadik negyedévére.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajópálfala határában megtartott rendezvényen Homolya Róbert közlekedéspolitiki államtitkár azt mondta, az M30-as Miskolc és Tornyosnémeti közötti szakasza a „Via Carpatia” terv része, amit Lengyelország, Litvánia és Szlovákia fogadott el. A terv lényege az Európán áthaladó közlekedési hálózat fejlesztése rövidebb útvonal kiépítésével.

Az M30-as autópálya az M3-ast Miskolccal összekötő gyorsforgalmi út, ezt építik tovább a szlovák határ felé. Kassától a határig már korábban elkészült az autópálya. Orbán Viktor 2015. áprilisban a Modern városok programja keretében tartott miskolci tájékoztatóján jelentette be az út megépítését. (MTI)

(Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila)

Ajánlott videó