Belföld

11,6 milliót fizet az állam a rétestésztaként nyúló ügyekért

A túl hosszú polgári peres eljárások miatt volt per, de engedett az állam, peren kívül sikerült megegyezni 9 felperessel.

Kilenc alperes perelte be Magyarországot azért, mert túl hosszúnak találták a polgári peres eljárásokat – vezeti fel a történetet az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) határozata. Mielőtt a bíróság ítéletet hirdethetett volna, a felek peren kívül megegyeztek.

A megegyezés értelmében mindenféle követelésükről lemondanak a felperesek, cserébe a magyar állam fizet nekik. Egy táblázatban is összefoglalta a bíróság, hogy a kilenc felperes fejenként mekkora összeget kap, ez 800 és 11 000 euró között mozog, a kifizetés napján érvényes árfolyamon kell folyósítani három hónapon belül (különben kamatostul kell az államnak fizetnie).

Ez azt jelenti, hogy a magyar államnak összesen 37 300 eurót, azaz kb. 11,627 millió forintot kell fizetnie.

Pár éve írtunk arról, hogy cirka 400 olyan ügy lehet az EJEB előtt, amit azért indítottak az állam ellen, mert rendkívül lassan járnak el az illetékes bíróságok az ügyeikben, még akkor is, ha minden fél együttműködő. Úgy tűnik most, a magyar állam nem harcol tovább, inkább peren kívül megegyezik, valamint talán felgyorsítja az ítélkezést.

(Kiemelt kép: MTI Fotó/Kovács Attila)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik