Belföld
Budapest, 2013. március 20.
Az elsõrendû vádlott (b) áll a bíróság elõtt az õssejtügyként ismert büntetõper tárgyalásán, mögötte vádlott-társai a Fõvárosi Törvényszéken 2013. március 20-án. Az ügyészség szerint a vádlottak 2007-2008-ban haszonszerzés céljából, részben engedély nélkül végeztek õssejtkezeléseket, ennek során megtévesztették a hozzájuk forduló gyógyíthatatlan betegeket a kezelés várható eredményét illetõen, és tõlük több millió forintot, illetve több tízezer dollárt vagy eurót kértek.
MTI Fotó: Kovács Attila

11,6 milliót fizet az állam a rétestésztaként nyúló ügyekért

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2018. 03. 12. 12:36

A túl hosszú polgári peres eljárások miatt volt per, de engedett az állam, peren kívül sikerült megegyezni 9 felperessel.
Korábban a témában:

Kilenc alperes perelte be Magyarországot azért, mert túl hosszúnak találták a polgári peres eljárásokat – vezeti fel a történetet az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) határozata. Mielőtt a bíróság ítéletet hirdethetett volna, a felek peren kívül megegyeztek.

A megegyezés értelmében mindenféle követelésükről lemondanak a felperesek, cserébe a magyar állam fizet nekik. Egy táblázatban is összefoglalta a bíróság, hogy a kilenc felperes fejenként mekkora összeget kap, ez 800 és 11 000 euró között mozog, a kifizetés napján érvényes árfolyamon kell folyósítani három hónapon belül (különben kamatostul kell az államnak fizetnie).

Ez azt jelenti, hogy a magyar államnak összesen 37 300 eurót, azaz kb. 11,627 millió forintot kell fizetnie.

Pár éve írtunk arról, hogy cirka 400 olyan ügy lehet az EJEB előtt, amit azért indítottak az állam ellen, mert rendkívül lassan járnak el az illetékes bíróságok az ügyeikben, még akkor is, ha minden fél együttműködő. Úgy tűnik most, a magyar állam nem harcol tovább, inkább peren kívül megegyezik, valamint talán felgyorsítja az ítélkezést.

(Kiemelt kép: MTI Fotó/Kovács Attila)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A male lioin mates with a female lion at zoo Hagenbeck in Hamburg, Germany, 24 September 2013. Photo:†Angelika Warmuth
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.