Nagyvilág

Az elhúzódó perek miatt marasztalták el Magyarországot

Négyszáz olyan ügy vár döntésre Strasbourgban, amelyet azért indítottak, mert a magyar igazságszolgáltatatás nem képes ésszerű időn belül ítéletet hozni.

Visszatérő probléma, hogy a magyar igazságszolgáltatás nem képes ésszerű időn belül ítéletet hozni polgári peres ügyekben, ezt Magyarországnak orvosolnia kell – mondta ki az Emberi Jogok Európai Bírósága egy hat évig húzódó munkaügyi per kapcsán.

A strasbourgi testület arra hívta fel a figyelmet, hogy csak a tavalyi évben 24 hasonló eset miatt marasztalta el Magyarországot és további 400 ilyen ügy vár döntésre.

A konkrét ügyet, melynek kapcsán a bíróság a magyar igazságszolgáltatást kritizálta, egy Telkiben élő panaszos indította a magyar állam ellen. A strasbourgi testület arra a megállapításra jutott, hogy az eldöntendő kérdés nem volt bonyolult, a perben álló felek sem hátráltatták az eljárást, a magyar hatóságok mégsem jártak el kellő szorgalommal, hogy időben lezárják az ügyet. Amiatt is elmarasztalták Magyarországot, mert nincs olyan jogorvoslati lehetőség, mely a túl hosszan húzódó ügyek felgyorsítását szolgálná.

A bíróság álláspontja szerint ezek a panaszok a magyar igazságszolgáltatás strukturális problémájából erednek. A bíróság hangsúlyozta, hogy a tagállamoknak joga van dönteni arról, hogyan hajtják végre az ilyen elmarasztaló ítéleteket: válaszhatnak aközött, hogy felgyorsítják az eljárásokat, vagy kártérítést fizetnek azoknak, akiknek a jogai sérültek. A bíróság álláspontja szerint inkább az eljárások felgyorsítása lenne kívánatos, a kártérítés akkor szerencsésebb, ha az eljárás már nagyon elhúzódott és utólag már nem lehet ellene tenni semmit.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága azt is tudatta, hogy egyelőre felfüggeszti a döntésre váró hasonló 400 magyar ügyet és kivárják, hogy Magyarország milyen módon rendezi a problémát.

Vedd kézbe a 24.hu legemlékezetesebb tartalmait!
Izgalmas arcok, kihagyhatatlan történetek
Keresd az újságárusoknál, vagy rendeld meg az mc.hu/riporter oldalon!
Megrendelem

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.