Belföld

Nyomoznak az Állami Számvevőszék összefestékezőinek ügyében

A bíróság jelzése után az illetékes kerületi ügyészség elrendelte a nyomozást az Állami Számvevőszék (ÁSZ) épületét festékkel leöntő elkövetők ügyében – közölte a fővárosi főügyész pénteken.

Január 17-én egy aktivista csoport emberei narancssárga festékkel összekenték az ÁSZ V. kerületben található épületét. Főleg az a réztábla rongálódott, amin az intézmény neve szerepel, de több helyen narancssárgára festették a falat is. A falak és az üvegfelületek mintegy 20-30 méter hosszan festékesek lettek.

Az eset kapcsán csoportosan elkövetett garázdaság gyanúja miatt egy magánszemély tett feljelentést. A nyomozó hatóság a feljelentést elutasította azzal, hogy a feljelentettek által elkövetett cselekmény szabálysértés. Erre tekintettel a rendőrség az iratokat megküldte a szabálysértési hatóságnak.

Ezt követően a Pesti Központi Kerületi Bíróság a szabálysértési ügyet az V. és XIII. kerületi ügyészséghez tette át, mert úgy vélték: mivel az ÁSZ épülete műemléki védettség alatt áll, az elkövetők cselekménye alkalmas lehet rongálás bűntettének megállapítására. Ennek nyomán a budapesti V. és XIII. kerületi ügyészség elrendelte a nyomozást.

Korábban az ÁSZ közölte: az első becslések szerint több százezer forintra tehető, de akár a milliós nagyságrendet is elérheti az ÁSZ fővárosi központját ért kár, és az épületet a Közös Ország Mozgalom aktivistái festékezték össze. (MTI, kiemelt kép: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik