Belföld
Kaposvár, 2018. március 8.
Balla Barbara bírónõ (b) az ítélet indoklását ismerteti, jobbra az üres, vádlottak padja az MVM Zrt. tulajdonában álló Paksi Atomerõmû Zrt. volt vezérigazgatója, Kocsis István és öt társa ellen bûnszervezetben elkövetett, különösen jelentõs vagyoni hátrányt okozó hûtlen kezelés miatt indult büntetõperben a Kaposvári Törvényszéken 2018. március 8-én, az úgynevezett MVM-perben. A vád szerint a Magyar Villamos Mûvek (MVM), a Paksi Atomerõmû Zrt. és a System Consulting Zrt. egykori vezetõ beosztású dolgozói munkájuk során elõnytelen szerzõdéseket kötöttek, az MVM-nek 15,1 milliárd forint vagyoni hátrányt okozva, amibõl 12,1 milliárd forint térül meg.
MTI Fotó: Varga György

Első fokon felmentették Kocsis Istvánt az MVM-perben

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 03. 08. 12:07

Korábban a témában:

Felmentette Kocsis Istvánt, a Magyar Villamos Művek Zrt. volt vezetőjét és egy társát, két embert azonban 2-2 év, 4 évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtott a Kaposvári Törvényszék új eljárásban első fokon, nem jogerősen az úgynevezett MVM-perben csütörtökön.

A Fővárosi Főügyészség korábban hat ember ellen emelt vádat bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, sikkasztás, pénzmosás és orgazdaság miatt, azt állítva: munkájuk során előnytelen szerződéseket kötöttek, az MVM-nek 15 milliárd forint vagyoni hátrány okoztak, amelyből 12 milliárd térült meg.

Az I., II., IV., V. és VI. rendű vádlottak az MVM Zrt. tulajdonában álló Paksi Atomerőmű Zrt. vezető beosztású dolgozói voltak, míg a III. rendű vádlott egy tanácsadó cég igazgatósági tagja. Tevékenységüket szerbiai erőműfejlesztéssel, energianád-programmal, tanácsadói szerződéskötésekkel, és egyebek mellett szállodavásárlással összefüggésben kifogásolták.

Balla Barbara büntetőtanácsa Kocsis Istvánt és egyik társát bizonyítottság hiányában mentette fel a vádak alól.

Nem merült fel adat az eljárás során arra, hogy Kocsis vezetésével az MVM-nél bűnszervezet működött volna, ahogy arra sem, hogy hűtlen kezelést vagy sikkasztást követett volna el. 

A tanácsvezető bíró kitért ugyanakkor arra, hogy Kocsis István feleségének büntetőjogi felelősségét pénzmosásban és orgazdaságban, egy másik vádlottét szintén pénzmosásban és hűtlen kezelésben megállapította a törvényszék, amely ezzel a korábbi elsőfokú eljárásban meghozott ítélettel lényegében azonos döntést hozott.

Szólt arról is, hogy az MVM-csoport kifogásolt projektjei egy részének eredménytelenségében szerepet játszott a gazdasági világválság és a szerződő partnerekben a Kocsis István későbbi leváltása miatti bizalmatlanság is.

Balla Barbara az eljárásról azt mondta: az iratok nehezen voltak kezelhetőek, a nyomozó hatóság elmulasztotta számos, a bizonyítást megkönnyítő bizonyíték beszerzését. Az ügy bonyolultságát érzékeltetve közölte, hogy az elsőfokú ítélet várhatóan mintegy 250 oldal lesz.

Az ítélethirdetés után az ügyész a bűnösség megállapításáért, büntetés kiszabásáért, illetve súlyosabb büntetésért, a vádlottak védői felmentésért vagy enyhítésért fellebbeztek, így a per a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik.

Az ügyben azért volt szükség új eljárásra, mert a Pécsi Ítélőtábla 2016 májusában a Kaposvári Törvényszék korábbi elsőfokú döntését a bizonyítékok “súlyosan okszerűtlen mérlegelése” miatt négy vádlott vonatkozásában nem találta megalapozottnak. Egy vádlott elhunyt az eljárás alatt, egy másikra vonatkozó felmentő ítélet korábban jogerőssé vált.

(MTI)

Kiemelt kép: MTI/Varga György

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.