Belföld

Számvevőszék: A Hit Gyülekezete nem számolt el megfelelően a nyilvánosság felé az állami támogatásával

Kálmán Attila
Kálmán Attila

újságíró. 2018. 03. 07. 11:25

A Hit Gyülekezete az ország hét megyéjében kilenc köznevelési intézmény fenntartását és működtetését végzi. Azt ellenőrizte az Állami Számvevőszék (ÁSZ), hogy a 2014 és 2016 közötti időszakban jól bánt-e az egyház az erre a célra kapott állami támogatásokkal.

A támogatás összege 2014-ben 2 milliárd 798,9 millió Ft, 2015-ben 2 milliárd 745,1 millió Ft, 2016-ban 2 milliárd 894,4 millió Ft volt.

Az ÁSZ-jelentés megállapította, hogy „a Hit Gyülekezete az ellenőrzött időszakban a köznevelési közfeladatokhoz kapott költségvetési támogatásokkal kapcsolatos igénylési, módosítási és elszámolási feladatokat szabályszerűen ellátta. A köznevelési feladatok ellátásához biztosított költségvetési támogatás felhasználásáról naprakész, elkülönített nyilvántartást vezetett.” Azaz minden pénzügyi dolgot szabályszerűnek talált a Számvevőszék.

Azonban „a köznevelési közfeladat ellátásából adódó közérdekű adatok közzététele nem felelt meg a jogszabályban és a belső szabályozásban előírtaknak. Ezáltal a fenntartott köznevelési intézményei működtetéséhez felhasznált közpénzekre vonatkozó gazdálkodásával a nyilvánosság előtt nem számolt el.”

Tehát a Németh Sándor vezette egyház átláthatóságával voltak problémái az ÁSZ-nak.

Az ÁSZ a Hit Gyülekezete vezetőjének kettő javaslatot fogalmazott meg, amelyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie.

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak
A Fidesz viszont nem zsarol vagy követel – egyebek mellett erről beszélt a 24.hu-nak adott interjúban a Hit Gyülekezetének vezetője. Németh Sándor azt állítja, nem kötött paktumot a Fidesszel, a választások után is többnyire ellenzéki maradhat az ATV, Andy Vajnával pedig a nyers halakról társalgott.

Kiemelt kép: Berecz Valter/24.hu

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May listen as Britain's opposition Labour Party Leader Jeremy Corbyn speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.