Belföld választás 2018
Budapest, 2018. január 26.
Orbán Viktor kormányfõ az Andrej Babis cseh ügyvivõ miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatón az Országházban 2018. január 26-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor: A választáson eldől, hogy migránsváros lesz-e Budapest

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2018. 03. 07. 12:13

A választás közvetlen tétje, hogy Magyarország magyar ország marad-e - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök a Józsefváros című önkormányzati lapnak adott, szerdán megjelent interjúban.

A kormányfő országjáró körútjának első fővárosi helyszíneként járt hétfőn Budapest VIII. kerületében. Hivatalában fogadta őt Kocsis Máté (Fidesz-KDNP) polgármester, majd több helyszínre is ellátogattak.

Orbán Viktor a lapnak azt mondta, látja, hogy egyre radikálisabb és durvább a hangnem a választási kampányban. Ők egy polgári, nemzeti, keresztény közösséghez tartozó pártot alkotnak – jelentette ki.

Mindig emlékezzünk arra, hogy 56-tól kezdődően nemzedékek harcoltak, dolgoztak azért, hogy Magyarország egy olyan hely legyen, ahol a magyar emberek döntik el, hogy mi történjen a hazájukban. Ezt választásnak hívják

– fogalmazott.

Hozzátette: negyvenévnyi diktatúrát elszenvedett országban – akármilyen undok arca van is néha a kampánynak -, a választás mindig ünnep marad. Annak az ünnepe, hogy egy közösség eldönti, milyen irányba haladjon és fejlődjön a következő években.

Amit el lehetett végezni, az Kocsis Máté mind megtette

Kiemelte, hogy Józsefváros országos jelentőségű fejlesztések színtere, amelyekre nemcsak az itt élők lehetnek büszkék, hanem minden magyar. Megjegyezte: amit a polgármesteri székből el lehetett végezni, azt Kocsis Máté megtette, a politikus a jövőben parlamenti képviselőként tudna a legtöbbet segíteni a kerületnek.

A miniszterelnök azt mondta, a polgármester személye miatt látogatott először a VIII. kerületbe a fővárosban.

Egy sikeres polgármesterről beszélünk; a választópolgárokat arra biztatom, hogy támogassák őt abban, hogy parlamenti képviselő legyen. Kérdezhetik: miért kell egy jó polgármestert elvinni egy dinamikusan fejlődő kerületből? Amit ebből a tisztségből el lehetett végezni, azt Kocsis Máté mind megtette. Ha új és nagy dolgokat akarunk véghezvinni Józsefvárosban – márpedig komoly terveink vannak erre -, akkor azt most már nem a polgármesteri, hanem sokkal inkább a kormányzati lehetőségeket kihasználva, a parlamenti székből kell elindítani

– ismertette álláspontját Orbán Viktor.

1956 - Pesti srácok emlékpark nyílt a Józsefvárosban
MTI

A második dolog, amiért Józsefvárosba látogatott, az ott elvégzett munka mennyisége és jelentősége. Ha számba vesszük, hogy hány nagy beruházás történt Budapesten, akkor a kerület valószínűleg az első helyen végez – nyomatékosította. Országos fejlesztéseket valósítottak meg, amelyekre minden magyar büszke lehet – mondta, megemlítve és szimbolikus nemzeti ügynek nevezve a Ludovika és a Nemzeti Lovarda rendbetételét.

Harmadrészt a városnak ezen a részén többségében erős nemzeti érzelmű, középosztálybeli emberek laknak. Amikor az országot elkapja a lendület, és érzékelhető a nemzeti fejlődés, akkor az itt élőkre lehet számítani, ezért akartam velük találkozni

– hangsúlyozta a miniszterelnök.

Józsefváros sikere a közbiztonság

Kijelentette, hogy a józsefvárosiak természetesen a jövőben is számíthatnak a kormány támogatására. Néhány tényezőt azonban figyelembe kell venni.

Az első az, hogy a mostani nemzeti kormány kapjon bizalmat a következő választáson. Másodsorban jó emberekre van szükség.

A VIII. kerület azért fejlődött olyan kiugróan, mert a polgármester hetente kopogtatott nála, hozta az újabb és újabb javaslatokat, terveket, elképzeléseket – emelte ki.

Helyi forrásokból lehet és kell is csinosítani a várost – járdákat építeni, rendbe tenni a tereket, gondozni a parkokat -, de a fejlődéshez most már országos költségvetési fejlesztési források kellenek – nyomatékosította.

Budapest, 2017. december 22.
Orbán Viktor miniszterelnök érkezik a Kossuth Rádió stúdiójába, ahol interjút ad a 180 perc címû mûsorban 2017. december 22-én. Mögötte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezetõ helyettes államtitkár.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Orbán Viktor szerint Józsefváros egyik legnagyobb sikere, hogy sokat javult a közbiztonság az elmúlt években.

Szép dolog, hogy egyetemet fejlesztettek, rendbe tették a parkokat, megújították az egészségügyi intézményeket, de mindennek alapja a biztonság. A kerületi emberek ma nagyobb biztonságban tudhatják a családjukat, gyermekeiket, mint nyolc éve – jelentette ki.

Veszélyben a főváros

Szavai szerint 2015-ben azért volt sokkszerű a migránsok megjelenése, mert éppen egy javuló közbiztonságú városban történt.

A budapestieknek tudniuk kell, hogy a főváros egy veszélyeztetett terület. Ha valaki megnézi, hogy a nyugat-európai országokban a migránsok beözönlésekor hol romlott le az életminőség, azt fogja látni, hogy a fővárosokban és a nagyvárosokban. Tehát Budapestnek és azon belül Józsefvárosnak meg kell védenie magát a migránsoktól. Egyébként megismétlődik az, ami három éve történt

– fogalmazott.

Nyomatékosította: nem akarják, hogy újra megtörténjen, ami a Keleti pályaudvarnál vagy a II. János Pál pápa téren zajlott 2015 nyarán.

Ehhez pedig az kell, hogy ne engedjük a kormányrúd közelébe azokat a politikusokat – van belőlük jó néhány -, akik nem a magyar emberek érdekeit szolgálják, hanem bevándorlóországgá akarják tenni Magyarországot és bevándorlóvárossá Budapestet. A választáson fog eldőlni, hogy bevándorló- vagy migránsváros lesz-e Budapest, vagy pedig megmarad Magyarország fővárosának.

Orbán Viktor szavai szerint hat-hét éve még kevesen tudták elképzelni a jelenlegi helyzetet.

A nem keresztény kultúrákból – Afrikából és Ázsiából – származó látványos erődemonstráció, amelyet megtapasztaltunk 2015-ben, mindenkit ráébresztett arra, hogy gondolkodásmódot kell változtatnunk. Fontos a gazdaság, az egészségügy, az oktatás, a városfejlesztés, de semmit sem érnek ezek az eredmények, ha közben elveszítjük a saját kultúránkat

– mondta.

Nem egyszerűen szellemi értelemben változik meg a világ, hanem az otthonosság érzése vész el. A nyugat-európai nagyvárosi polgárok ugyanott élnek, ahol eddig, de a világ egyszer csak átalakult körülöttük, és kezdik idegennek érezni magukat a saját közegükben – olvasható a Józsefváros című lapnak adott interjújában.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.