Belföld

Gyászosan indult az év Orbánnak

December óta 300 ezer ember pártolt el a Fidesztől.

A Magyar Nemzet a Jobbik-közeli Iránytű Intézet felmérése alapján azt írja, hogy a Fidesz a vásárhelyi fiaskó után gyengült, januárhoz képest a biztos szavazóknál 4 százalékpontot veszített, 44 százalékon áll. Tavaly december óta ez már 6 százalékos gyengülést jelent. A teljes népességben a januári 33-ról 31 százalékra csökkent a támogatottsága.

Ez decemberhez képest 4 százalékos visszaesés, vagyis mintegy 300 ezer választó morzsolódott le. Ők egyelőre nem választottak másik pártot, a bizonytalanok táborát gyarapítják.

Az intézet szerint mindebben szerepet játszhat, hogy az elmúlt két hónapban többször védekezésre, magyarázkodásra kényszerült a kormány. (Ilyen ügy volt Altusz Kristóf elszólása a titokban befogadott 1300 menekültről, és az Orbán Viktor vejét érintő Elios-ügy.)

A botrányok után az MSZP-Párbeszéd a biztos pártválasztóknál átlépte a bűvös 10 százalékos küszöböt (a közös lista miatt náluk ez a határ), 11 százalékon mérték őket (a teljes népességnél 8%). Ez 2 százalékpontos erősödést jelent.

A biztos szavazóknál ugyanennyivel erősödött a Jobbik (24%) és javított a DK és az LMP is: 8-8 százalékon mérték őket (a teljes népesség körében az 5 százalékos határon állnak). Mindkét alakulat megőrizte karácsony előtt mért táborát, akárcsak a Momentum (a biztos választóknál 4 százalékon áll). Karácsony Gergely és a Párbeszéd összefogása az MSZP-vel, illetve Juhász Péter családi kálváriája után az Együtt már nem mérhető sem a biztos választók, sem a teljes népesség körében, amire öt éve nem volt példa.

Az Iránytű Intézet szerint nőtt a választ megtagadók száma, ami az ellenzék némileg jobb helyzetére utalhat. Az április 8-ai választás közeledtével ugyanakkor nő a részvételi hajlandóság, egyre kevesebb választó állítja, hogy biztosan távol maradna az urnáktól.

Kiemelt kép: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik