Belföld

Új tantárgyat vezethetnek be az iskolákban

Önálló tantárgy lehet az iskolák 7-10. évfolyamán a pénzügyi ismeretek – írja az Eduline a Nemzetgazdasági Minisztérium hétfőn megjelent pénzügyi tudatosság fejlesztését célzó stratégiája alapján.

A dokumentum szerint a pénzügyi ismereteket kötelező tartalomként oktatják majd az említett évfolyamokon, arról azonban még nem született döntés, hogy ez önálló tantárgy lesz-e, vagy a diákok már valamely meglévő tanórán tanulhatják majd.

A stratégiában szerepel továbbá, hogy a 6. évfolyam „tantárgyi tartalmaiban”  kötelező lesz a pénzügyi nevelés megjelenése, a matematikaórákon pedig növelni kell a „háztartási/pénzügyi” problémákhoz kapcsolódó pénzügyi matematikai feladatok arányát.

A döntés a tanárokat is érinti, a leendő pedagógusoknak kötelező lesz pénzügyi-gazdasági kurzusokra járniuk.

Jelenleg csak a szakgimnáziumokban oktatnak külön tanórákon pénzügyi ismereteket, más intézmények a szabad órakeretből vehetnek ki heti 45 percet a pénzügyi ismeretek elsajátítására.

A minisztérium indoklása szerint

az eddigi tapasztalatok alapján csak elszórtan (a diákok 10%-át elérő mértékben) jelent meg az iskolai gyakorlatban a szabadon választható órakeret terhére a pénzügyi-gazdasági ismeretek oktatása, melynek fő oka a megfelelő tankönyvek és a képzett tanárok és a képzések hiánya.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Komka Péter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik