Belföld

Így sikerült a jelöltállítás a pártoknak

Összesen csaknem 3 ezer jelöltet jelentettek be az egyéni választókerületekben.

Kedd reggelig a 2991 egyéni választókerületi jelölt közül 1265-öt vettek nyilvántartásba, közülük 28-an függetlenek, a többiek 60 jelölőszervezethez tartoznak. 428 jelölt nyilvántartásba vételét tagadták meg, 8 függetlenét, a többieket 53 jelölőszervezet állította. A választástól már visszalépett 3 független, illetve 33 párt 50 jelöltje.

A Fidesz-KDNP-nek 106, a Jobbiknak 104, az LMP-nek 101, a Momentum Mozgalomnak 66, az MSZP-Párbeszédnek 58, a Magyar Munkáspártnak 48, a DK-nak 46, az Összefogás Pártnak 45 nyilvántartásba vett jelöltje van. 

Országos listájuk lehet

Huszonhétnél több egyéni jelöltjét vették nyilvántartásba a Kell az Összefogás Pártnak (39), a Magyar Igazság és Élet Pártjának (37), a Magyarországi Cigánypártnak (35). A Családok Pártjának, a Közös Nevező 2018-nak 33-33, a  Szegény Emberek Magyarországért Pártnak 32, az Együttnek és az Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Pártnak 29-29, a Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártjának 28 nyilvántartásba vett jelöltje van.

Az országgyűlési választáson csak azok indulhatnak jelöltként, akiknek a hétfő délutáni határidőig sikerült összegyűjteniük 500 érvényes ajánlást az ajánlóíveken, leadták őket a választási bizottságnál, és a testületek az ajánlások ellenőrzése után a jelöltet hivatalosan nyilvántartásba vették.

Képviselő lenne? Néhány órája maradt
Hétfő délután négykor lejár az ajánlásgyűjtési és jelöltállítási határidő. 
Ma lejár az országos listák bejelentésének határideje
Eddig három pártlistát vettek már nyilvántartásba és további tizenegyet jelentettek be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik