Belföld választás 2018
Budapest, 2016. október 2.
Urnabontás az I. kerületi Kosztolányi Dezsõ Gimnáziumban kialakított 10. szavazókörben a kvótareferendum napján, 2016. október 2-án. A népszavazást a nem magyar állampolgárok Magyarországra történõ kötelezõ betelepítésével kapcsolatban írták ki.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Választás 2018: délután sorsolják a sorrendeket

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2018. 03. 05. 13:36

Hétfő délután az egyéni választókerületi bizottságokban kisorsolják, hogy a képviselőjelöltek milyen sorrendben kövessék egymást a szavazólapokon. A 106 választókerületben a testületek szabadon határozhatnak a sorsolás módjáról, akár kalapból is kihúzhatják a jelöltek nevét.
Korábban a témában:

A sorsolások – ahogy a bizottságok ülései – nyilvánosak, így azokon a média munkatársai és a jelöltek, illetve azok képviselői is részt vehetnek.

Azért hétfő délután 4 óra után kezdődnek a sorsolások, mert ekkor jár le a határideje annak, hogy a jelöltek leadják az íveken gyűjtött támogató aláírásokat. Az 500 érvényes aláírást összegyűjtők hivatalos jelöltté válnak, és felkerülhetnek az adott egyéni választókerületi szavazólapra.

A választási eljárási törvény a jelöltek közötti esélyegyenlőség érvényesülése miatt írja elő a jelöltek sorrendjének kisorsolását. A jogszabály azonban nem határozza meg a sorsolás módját és szabályait.Ha több jelölt neve azonos egy szavazólapon, a nevük után zárójelben fel kell tüntetni a születési évüket. Ennek azonban csak a függetleneknél van jelentősége, hiszen a többi jelölt esetében a pártok neve is szerepel a név után.

A választási bizottságok a már nyilvántartásba vett és a határidőig bejelentett jelöltek sorrendjét sorolják ki.

Ha a sorsolást követően valamely jelöltet mégsem vesznek nyilvántartásba, akkor őt törlik a listáról, de a szavazólapon szereplő jelöltek egymáshoz viszonyított sorrendje nem változik.

A szavazólapokon a jelöltek neve mellett a jelölőszervezetek logóját is fel kell tüntetni egy 20 milliméter magas, 40 milliméter széles területen.

Az országos listán szereplő pártok sorrendjéről a Nemzeti Választási Bizottság dönt kedden 16 óra után, ekkor jár le ugyanis a listaállítási határidő.

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Marjai János/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.