Belföld
Szabadka, 2015. október 13.
Trócsányi László igazságügyi miniszter a Kisebbségi jogok érvényesítése Magyarországon - a legjobb gyakorlat bemutatása című konferencia megnyitóján a szabadkai Patria hotelben 2015. október 13-án.
MTI Fotó: Molnár Edvárd

Trócsányi szerint ölelkezésből íródnak az Orbán-kormány jogszabályai

Vad dolgokat mondott az igazságügyi miniszter a magyar jogalkotásról, amik az utóbbi nyolc év törvényalkotására nem feltétlen igazak.
Korábban a témában:

A nemzeti jogalkotás az önálló állami lét alapja, és Magyarország alkotmányos önazonosságának megtestesítője – mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter az Igazságügyi Zsebtörvénytár bemutatóján hétfőn a Magyar Tudományos Akadémián.

Trócsányi a magyar jogrendszer megújításának legfontosabb törvényeit tartalmazó kiadványt bemutatva – Orbán Viktor és a rendezvényre meghívott jogászok előtt – azt mondta, tárcája feladata, hogy őrködjön a kodifikáció minősége felett és szerezze vissza annak régi becsületét.

A miniszter ekkor még nem tett említést az Orbán-kormány korábbi visszamenőleges jogalkotásáról vagy épp az alkotmányellenes, de mégis benyújtott törvényjavaslatokról.

Kiemelte, hogy a 70 éve Térfy Gyula által alapított Igazságügyi Zsebtörvénytár újbóli közreadásával bizonyságot akarnak tenni a nemzeti kodifikáció megbecsültségéről. A nemzeti kodifikáció tudomány és művészet, ezzel szemben az uniós jogalkotás alkufolyamatokat türköző jogtechnika – mondta a miniszter.

Törvényeink a letisztult jogelvek és a konkrét valóság öleléséből születnek – fogalmazott Trócsányi.

Elmondta, ahhoz, hogy ma ki tudják adni a zsebtörvénytárat, „jogi rendszerváltozásra” volt szükség, arra, hogy 2010 és 2018 között alapjaiban újuljon meg a magyar jogrendszer. Közölte, a zsebtörvénytár mint jogszabálygyűjtemény megjelentetésének 1948-ban megszakadt hagyományát a mostani kiadvány hivatott újjáéleszteni. A Térfy Gyula (1864-1929) jogtudós, kodifikátor által 1922-ben alapított és most újra kiadott zsebtörvénytár az alaptörvényt, valamint a hazai jogrendszer megújításának legfontosabb anyagi és eljárásjogi törvényeit tartalmazza.

A miniszter ekkor még mindig nem tett említést az Orbán-kormány korábbi visszamenőleges jogalkotásáról vagy épp az alkotmányellenes, de mégis benyújtott törvényjavaslatokról.

Trócsányi szerint az Igazságügyi Zsebtörvénytár évtizedeken keresztül a bibliája volt valamennyi jogásznak. A miniszter idősebb Térfy Gyulát, a kiadvány alapítóját, az akkori tárca törvényelőkészítő főosztályának vezetőjét, királyi kúriai tanácselnököt – a család több leszármazottja előtt – méltatva a kortárs kodifikátornemzedék példaképének nevezte.

Az Igazságügyi Zsebtörvénytár első alkalommal 1922-ben jelent meg, és a jogalkalmazók mindennapi munkáját segítette azzal, hogy a jogszabályokat egyetlen gyűjteménybe foglalta. A most újraalapított, a Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó gondozásában kiadott kötetet egyfajta reprint kiadásként jelentették meg, de már a hatályos törvényekkel, valamint tárgymutatóval kiegészítve.

Az eseményen megemlékeztek továbbá Vladár Gáborról (1881-1972), az egykori kiváló igazságügyi miniszterről, „akinek szellemi és erkölcsi nagysága előtt a mai magyar politika és jogászság képviselőinek kötelessége fejet hajtani”.

A miniszter végül nem tett említést az Orbán-kormány korábbi visszamenőleges jogalkotásáról vagy épp az alkotmányellenes, de mégis benyújtott törvényjavaslatokról. 

(MTI)
(Kiemelt kép: MTI Fotó/Molnár Edvárd)

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Brüsszel, 2018. november 25.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b2) érkezik a rendkívüli Brexit-csúcsra Brüsszelben 2018. november 25-én. Mellette Várhelyi Olivér nagykövet, a brüsszeli Állandó Képviselet vezetője (b) és Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.