Belföld

Két hónap alatt kilencmilliárddal tömte ki a kormány az egyházakat

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2018. 03. 05. 14:30

Egyre több iskola került egyházi kézbe azután, hogy kiderült, az állami intézményfenntartó rendszere forráshiányos.
Korábban a témában:

Idén már kilencmilliárd forintot adott a kormány az egyházaknak fejlesztési célra, és állami ingatlanokat is juttattak egyházi felhasználásra – írja a Magyar Nemzet. Legutóbb a pénteken megjelent Magyar nemzetből derült ki, hogy kétmilliárd forintot ítéltek meg a veresegyházi katolikus gimnázium új épületére.

A lap gyűjtést is közölt, a kiadások közt van a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium és a Szent Margit Gimnázium tornatermeinek, sportcsarnokainak fejlesztése 2,2 milliárdért, a székelyudvarhelyi Tamási Áron gimnázium felújítása másfélmilliárdért, vagy Torontói Első Magyar Református Egyháznak két tételben adott, összesen ötszázmillió forintnyi juttatás. Ez csak a töredéke annak a 118, illetve 80 milliárdos keretnek, amit a kormány tavalyelőtt és tavaly különített el egyházi támogatásra

A cikk kitér arra, hogy az állam fokozatosan egyházi kézbe szervezi ki az oktatást, 2013 tavasza óta csaknem 140 kérelmet adtak be az egyházak állami iskolák fenntartásának átvételére. Ezek mintegy háromnegyedét elfogadták a helyi közösségek és az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az egyházi kérelmek száma azzal párhuzamosan nőtt meg, hogy kiderült, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ rendszere súlyosan forráshiányos.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A picture taken on October 4, 2016 shows a cameraman walking through the concrete obstacles in the disputed Kosovo-Montenegro border in the village of Cakor, western Kosovo. 
There are no guards in the uninhabited Rugova mountains bordering Montenegro, only sheep on pasture land, but a dispute over defining the borderline could push Kosovo into chaos as the political opposition views the demarcation deal as close to "treason". The tiny Balkan territory, which unilaterally proclaimed independence from Serbia in 2008, last year reached a border demarcation agreement with its western neighbour, but Kosovo's parliament has yet to ratify it.
 / AFP PHOTO / ARMEND NIMANI

Azt sem tudni, hol végződnek Magyarország szomszédai

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.