Belföld

Két hónap alatt kilencmilliárddal tömte ki a kormány az egyházakat

Egyre több iskola került egyházi kézbe azután, hogy kiderült, az állami intézményfenntartó rendszere forráshiányos.

Idén már kilencmilliárd forintot adott a kormány az egyházaknak fejlesztési célra, és állami ingatlanokat is juttattak egyházi felhasználásra – írja a Magyar Nemzet. Legutóbb a pénteken megjelent Magyar nemzetből derült ki, hogy kétmilliárd forintot ítéltek meg a veresegyházi katolikus gimnázium új épületére.

A lap gyűjtést is közölt, a kiadások közt van a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium és a Szent Margit Gimnázium tornatermeinek, sportcsarnokainak fejlesztése 2,2 milliárdért, a székelyudvarhelyi Tamási Áron gimnázium felújítása másfélmilliárdért, vagy Torontói Első Magyar Református Egyháznak két tételben adott, összesen ötszázmillió forintnyi juttatás. Ez csak a töredéke annak a 118, illetve 80 milliárdos keretnek, amit a kormány tavalyelőtt és tavaly különített el egyházi támogatásra

A cikk kitér arra, hogy az állam fokozatosan egyházi kézbe szervezi ki az oktatást, 2013 tavasza óta csaknem 140 kérelmet adtak be az egyházak állami iskolák fenntartásának átvételére. Ezek mintegy háromnegyedét elfogadták a helyi közösségek és az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az egyházi kérelmek száma azzal párhuzamosan nőtt meg, hogy kiderült, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ rendszere súlyosan forráshiányos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik