Belföld

Tiborcz üzlettársa miatt halogathatják a döntést a Kolosy téri piac bérbeadásáról

Két pályázót még személyesen meghallgatnának, de még az önkormányzati képviselőknek sem kötötték az orrára a részleteket.

A III. kerületi önkormányzat pénteki ülésén elhalasztotta a döntést a Kolosy téri piac üzemeltetési pályázatáról. A 24.hu értesülése szerint ennek hátterében az állhat, hogy annak az Erdei Bálintnak a cége lehet a befutó, aki Tiborcz Istvánnal együtt alapítója volt az Eliosnak, de nem venné ki jól magát, ha az országgyűlési kampány közepén hirdetnék ki győztesként.

A piac mielőbbi bérbeadása abból a szempontból kívánatos lenne, hogy havonta kétmilliósnál nagyobb veszteséget termel az önkormányzatnak. Arról már két éve, 2016 márciusában döntött az önkormányzat, hogy felülvizsgálja a 2012-ben felújított és átadott létesítmény hasznosítását, majd az is eldőlt, hogy külső üzemeltetőt vonnak be. A pályáztatást az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Nonprofit Kft. kapta feladatul.

A pályázatot tavaly november 30-án írták ki, a határidőig, január 22-ig öt érvényes pályázat érkezett. A Sziget Fesztivál létrehozójaként ismert Gerendai Károly januárban nyilatkozott a HVG-nek arról, hogy egy projektcéggel indult a pályázaton, és sörcsarnokot csinálna a piac épületéből. Februárban azonban kiderült, hogy Erdei cége, a Redwood Holding is indult, amely egyébként az Akácfa utcai Instant és Fogasház szórakozóhelyeket is működteti.

Tavaly egyébként – mint arról beszámoltunk – az Instantot összeolvasztották a Fogasházzal, hogy régi, Nagymező utcai helyén a homlokzat megtartásával és extravagáns ráépítéssel hétszintes luxusszállót építsenek.

Az óbudai képviselőtestület pénteki ülésén Puskás Péter alpolgármester arra terjesztett elő javaslatot, hogy két pályázót személyesen hallgassanak meg, hogy részletesebben megismerjék elképzeléseiket. Úgy tudjuk azonban, hogy a képviselők a bírálati folyamatról nem kaptak tájékoztatást, és arról sem tájékoztatták őket, hogy ki a kiemelt két pályázó, bár valószínűsíthetően Erdei és Gerendai érdekeltségeiről lehet szó. Puskás úgy fogalmazott az ülésen, hogy „reményei szerint a bírálat teljes folyamata nyilvános lesz, ha ehhez minden pályázó hozzájárulását adja”.

Az előterjesztés rámutat, hogy a képviselőtestület korábban nem határozott a döntés határidejéről, bár az önkormányzat és az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Kft. is a március 2-i időpontot kommunikálta. Pénteken azonban eldöntötték, hogy a döntést az áprilisi ülésre halasztják, arra hivatkozva, hogy az értékelési folyamat még zajlik, és a jelenlegi bérlőkkel való kártalanítási megállapodások aláírása folyamatban van.

(Kiemelt kép: MTI / Róka László)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik