Belföld
Tiborcz-Istvan-Orban-Viktor(960x640).jpg (Array)

Orbánnak tudnia kellett veje gyanús sikereiről

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 03. 01. 07:05

A szoros felügyelete alatt álló fejlesztési tárca segítette Tiborcz érdekeltségét.

A Népszava szerint hiába mondta egy hónapja Orbán Viktor, hogy ő nem foglalkozik üzleti ügyekkel, több jel utal rá, hogy mégis. Az OLAF-iratok  szerint ugyanis a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), korábban pedig a tárca által felügyelt ügynökség volt az irányító hatósága a pályázatoknak, amelyeken sokat nyert az Elios.

Márpedig Eleni Kounalakis, az Egyesült Államok volt budapesti nagykövete, azt állította könyvében, hogy a kormányfő hetente végigvette a fejlesztési miniszterrel, Németh Lászlónéval az éppen folyamatban lévő tendereket, ők döntöttek arról, „melyik pályázatok nyerjenek”. 2015-ben ezt Orbán Viktor  maga is elismerte.

Ez ma is így van, a folyamatnak ez a törvényes rendje, csak a miniszter személye változott. A különböző irányító hatóságok megteszik javaslataikat, és évek óta a kormány fejlesztési kabinetje hozza meg a döntéseket, amelyeket jóváhagyásért bevisznek a kormány elé.

Az ügy eddig nyilvánosságra került irataiból kiderül, hogy az Orbán szoros felügyelete alatt álló fejlesztési minisztérium, illetve ügynöksége ugyanazzal a trükkel segítette Tiborcz István volt érdekeltségét. A Népszava szerint ez alól kivétel volt a hódmezővásárhelyi pályázati eljárás, amelynél viszont az bizonyosodott be, hogy a kormánypropagandával szemben Tiborcz István maga is aktívan részt vett a tárgyalásokon.

Kecskemét, 2017. február 12.
A Városháza hátsó, Lechner Ödön utca felőli homlokzata. A főhomlokzat a Kossuth tér 1. szám alatt található. Az épület 1893 és 1897 között épült, szecessziós stílusban, melynek tervezője Lechner Ödön és Pártos Gyula.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Elios-ügy: ezt próbálja eltitkolni a kecskeméti önkormányzat
Tiborcz István üzlettársa tartja karban az Elios által feltett lámpákat.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Marjai János/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.