Belföld

Szárazon megúszták Fürst Györgyék az ingatlanügyet

A volt szocialista alpolgármester más testületi tagokkal elidegenített és áron alul eladott Andrássy úti ingatlanokat. De nem tudták, mit cselekszenek a bíróság szerint.

Fürst György volt VI. kerületi szocialista alpolgármester esetében helybenhagyta az Andrássy úti ingatlanok ügyében másodfokon eljáró bíróság a felfüggesztett szabadságvesztést, de a pénzbüntetést mellőzte, a többi vádlottat pedig hanyag kezelés vétsége miatt megrovásban részesítette. A Fővárosi Ítélőtábla szerdai ítélete jogerős.

A másodfokon eljáró bíróság két Andrássy úti ingatlan 2004-es elidegenítése ügyében, több százmillió forintos hűtlen kezelés miatt helybenhagyta a Fürstre első fokon kiszabott 2 év, 5 évre felfüggesztett szabadságvesztést. A 70 millió forintos pénzbüntetést ugyanakkor mellőzte, mert nem volt megállapítható, hogy a cselekményt a vádlott haszonszerzési céllal követte volna el.

A többi vádlott esetében a bíróság az első fokon megállapított bűncselekményt hanyag kezelésnek minősítette, a társtettesi elkövetésre utalást mellőzte, és a vádlottakat megrovásban részesítette. A megítélt polgári jogi igény összegét 123 millió forintra mérsékelte, az elsőfokú ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta.

Tagadták bűnösségüket

A Fővárosi Törvényszék tavaly január 24-én hozott elsőfokú ítéletében másfél és két év közötti felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtotta a vádlottakat. Az ügyész végrehajtandó szabadságvesztésért, a vádlottak felmentésért fellebbeztek, így került a táblabíróság elé az ügy.

A vádlottak VI. kerületi szocialista, szabaddemokrata politikusként vettek részt a két ingatlan pályáztatás nélküli, áron alul történő eladásáról szóló döntésben. A vádlottak többsége az önkormányzati képviselő-testület tagjaként szavazta meg az elidegenítést. A vádlottak a történteket nem tagadták, de mindvégig vitatták bűnösségüket.

Dicséret az elsőfoknak

Máziné Szepesi Erzsébet, az ügyben másodfokon eljáró bírói tanács elnöke az indokolásban elmondta, az elsőfokú bíróság betartotta a perrendi szabályokat, az ügy megítélése szempontjából releváns bizonyítékokat feltárta, indokolási kötelezettségének pedig példaértékűen eleget tett. Azt mondta, hogy az ingatlanok értékesítésével nem volt probléma, de a módjával igen.

Fürst esetében a másodfokú bíróság mindenben osztotta az elsőfokú álláspontját az eshetőleges szándékkal elkövetett hűtlen kezelésben. Az eshetőleges szándék ott érhető tetten, hogy önkényesen válogatott a beérkezett pályázatok közül, és a kiválasztott pályázat alapján készített előterjesztést. A bíró szerint egy ülésen döntöttek az Andrássy út 3. és 47. értékesítéséről, így a vádlott esetében

kitartó szándékról semmiféleképpen nem lehet szó.

A bíróság szerint Fürst kivételével a vádlottak azért döntöttek az előírt versenyeztetési kötelezettség mellőzése mellett, mert a körültekintést elmulasztották. Gondatlanságból nem tudtak arról, hogy a versenyeztetés mellőzésére felhozott indokok erre nem nyújtanak törvényes alapot. A terhükre megállapított gondatlan vétség olyan csekély súlyú, hogy a legenyhébb büntetés kiszabása is szükségtelen. Ezért is alkalmazták a legenyhébb intézkedést, a megrovást. A több mint fél évtizede kezdődött per során három vádlott, köztük az egykori VI. kerületi polgármester és az egyik alpolgármester elhunyt. (MTI)

Frissítünk!

A terézvárosi (fideszes többségű) önkormányzat közölte, nem hagyja annyiban a szerinte túl enyhe ítéletet. Egyfelől felszólították Hatvani Csabát, hogy mondjon le mandátumáról és távozzon a közéletből, mivel már másodszor ítélték el jogerősen. Az ítélet ellen a Kúriához fordulnak felülvizsgálati kérelemmel, valamint megteszik a szükséges lépéseket a megítélt 123 millió forint (kamatokkal 200 millió) polgári jogi igény érvényesítésére. Hozzáteszik, hét további ingatlan ügyében még zajlik a per, nincs ítélet.

(Kiemelt kép: MTI Fotó/Szigetváry Zsolt)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik