Belföld

Nem akárki sürget valódi nyomozást Elios-ügyben

Tiborcz-Istvan-Orban-Viktor(960x640).jpg (Array)
Tiborcz-Istvan-Orban-Viktor(960x640).jpg (Array)
Az EP költségvetési ellenőrző bizottságának néppárti elnöke beszélt Orbán vejéről.

Valódi nyomozást szorgalmaz az Elios-ügyben Ingeborg Grässle, az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának elnöke. A politikus a Politico.eu brüsszeli portálnak azt mondta, szeretné,

ha valódi rendőrségi nyomozás folyna a miniszterelnök vejével kapcsolatos ügyben.

A lap felidézte, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) súlyos szabálytalanságokat talált a cégnél, amelyet később Tiborcz István eladott. Bár az ügyészség elrendelte a nyomozást, nem valószínű, hogy a legfőbb ügyész, a Fidesz korábbi politikusa vádat emel a miniszterelnök veje ellen.

A Fidesszel egy pártcsaládba, az Európai Néppárthoz tartozó német politikus
szerint az a céljuk, hogy támogassák Magyarországot, de a magyar hatóságok úgy állítják be a dolgot, mintha zaklatni akarnák Magyarországot, ami nem igaz. A politikus a 4-es metróval kapcsolatos OLAF-vizsgálat ügyében is hiányolta a magyar vádhatóság válaszát.

Az OLAF vizsgálata világosan kimondta, hogy csalás történt, és most a magyar államon a sor, hogy lépjen

– magyarázta Ingeborg Grässle, aki még nem kapott tájékoztatást a magyar ügyészségtől, noha azt karácsonyig ígérték. Korábban ő volt az, aki a felcsúti kisvasút ügyében is kategorikusan elutasította a feltételezést, hogy politikai indíttatású volt a vizsgálat, akkor azt mondta, olyan projekteket vizsgálnak,  ahol láthatóan probléma van.

A Politico idézte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter álláspontját, hogy az Eliosszal kapcsolatos vádaskodás nem más, mint kísérlet a választásokba való beavatkozásra.

Már külföldön is vezető téma az Elios elleni OLAF-vizsgálat
A Guardian által idézett EP-képviselők szerint Orbán barátai pénztárgépként használják az EU-t.
Amit a magyar rendőrök nem találtak Orbán vejénél, előásta az OLAF
A Tiborcz-cég Elios egyik vezetőjén keresztül előre egyeztetett Szekszárd fideszes irányítóival a közvilágítási pályázatról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik