Belföld

10 fokkal van hidegebb a sokévi átlagnál

A fővárosban hétfőn már megdőlt a nappali hidegrekord.

A sokéves átlagnál lényegesen, helyenként több mint 10 Celsius-fokkal alacsonyabbak a mostani és a következő napokban várható nappali legmagasabb és az éjszakai legalacsonyabb hőmérsékleti értékek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-nek küldött adatai szerint a sokévi átlag – harminc évet átfogó, 1981-2010 közötti időszak – szerint februárban országosan a havi átlagos minimum mínusz 2,9 fok, míg a havi átlagos maximumhőmérséklet plusz 4,8 fok.

Február utolsó napjaiban a napi minimumok jellemzően mínusz 2 fok körül alakulnak, a legmagasabb hőmérsékletek meghaladják a plusz 6 fokot.A februári méréseket tekintve legutóbb 2012 februárjában volt “zord” hideg, akkor a havi középhőmérséklet Magyarország egész területén fagypont alatti volt: az értékek mínusz 9 és mínusz 1 fok között alakultak. A tartós hótakaró fokozta a lehűlést. A komoly mínuszok kialakulásához ez a jelenlegi időjárási helyzetben is hozzájárul a hóval borított helyeken. A 2012-es februárnál is hidegebb volt a tél záró hónapja 1985-ben és 2003-ban.

Országosan, a legutóbbi évtizedeket tekintve, a leghidegebb három február 1929-ben, 1940-ben és 1956-ban volt. A meteorológiai szolgálat összegzése szerint a februári középhőmérséklet 1901-től 1,6 Celsius-fokos emelkedést mutat és a hideg hőmérsékletekkel kapcsolatos szélsőségek februárban is csökkentek. A múlt század elejétől országos átlagban három nappal kevesebb olyan februári nap van, amikor a napi maximumhőmérséklet 0 fok alatt marad.

Ugyanakkor, miként a múlt év januári és a mostani hideghullám is jelzi, a melegedő tendencia ellenére régiónkban időről időre előfordulnak a szokásosnál jóval hidegebb periódusok.

Budapesten a február utolsó napjaitól március elejéig terjedő egyhetes időszakokat (február 24. és március 2. között) vizsgálva a minimumok tekintetében az 1963-as volt eddig a leghidegebb. Akkor mínusz 10,2 fok volt az átlagos minimumérték.

A nappali maximumhőmérsékletek 1986-ban voltak a legalacsonyabbak, akkor mínusz 2,3 fok volt az átlagos maximum az egyhetes periódusban. Budapesten az ezredforduló óta 2005-ben volt a tél utolsó és a tavasz első napjaiban jóval hidegebb a szokásosnál, akkor mínusz 2,1 fok volt az átlaghőmérséklet.

Legutóbb országosan komoly hideghullám 2017. január 5-11. között alakult ki. Akkor az átlagos minimumhőmérséklet mínusz 12,4, míg az átlagos maximum mínusz 3,7 fok volt a hét nap során, harmincéves hidegrekordok dőltek meg. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 28,1 fok volt, amit Tésán mértek.

Az 1901-től vezetett mérések óta a hőmérsékleti abszolút minimum mínusz 35 fok, amelyet 1940. február 16-án mértek Miskolc-Görömbölytapolcán. Szintén 1901 óta a legalacsonyabb napi maximumhőmérsékleti rekordot 1942. január 24-én, Szarvas Bikazugban mérték, ahol a legmelegebb órában is mínusz 22,4 fok volt.

Vörös kód riasztás szombat déltől
Az extrém hideg miatt lépett a kormány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik