Belföld

Marad rács mögött Bene Krisztián

A Kúrián folytatódik majd újfent a lúgos támadással vádolt, és csütörtök délelőtt kilenc év szabadságvesztésre ítélt orvos ügye. Bene Krisztián fellebbezést jelentett be, felmentésért és hatályon kívül helyezés miatt. Ismét kérték a szabadlábra helyezést. Azzal indokolt a védő, hogy ügyfelét korábban szintén kilenc évre évre ítélték, mégis itt van. A vádlott is kiemelte, hogy öt éve együttműködik a bírósággal.

Lúgos támadás - Kilenc évet kapott Bene Krisztián
A kiszabott büntetésbe beleszámítják azt a csaknem egy évet, amit az orvos eddig rács mögött töltött.

Az ügyész ezzel szemben azt akarta elérni, hogy az egykori kórházigazgató maradjon rács mögött, illetve súlyosabb büntetést. A bíróság szünetet rendelt el, végül úgy döntöttek:

az orvos továbbra is előzetes letartóztatásban marad.

A bíró az indoklásában – még a szünet előtt – részletesen cáfolta a védelem összes állítását. Ujvári Ákos szerint ha Bene csak az alibijét akarta volna igazolni és egyébként élt volna a jogával, hogy nem beszél, „egészen máshogy állt volna össze a bizonyítási anyag”. Vagyis a bíró szerint Bene tudatosan akarta megtéveszteni a bíróságot.

Gál András, az áldozat ügyvédje a 24.hu-nak azt mondta, ez volt a harmadik átminősítés az ügyben, és egyre jobban közelít a bíróság ahhoz a ténymegállapításhoz, amit ők a kezdetektől mondanak, vagyis, hogy Bene Krisztián eshetőleges szándékkal elkövetett emberölés kísérletét valósította meg. Ismét hozzátette, hogy nem a börtönévek növelése az elsődleges céljuk. Renner Erika megerősítve az ügyvédje által elmondottakat arról beszélt, azt szeretnék, hogy a kiszabott büntetés elrettentő példa legyen azok számára, akikben valaha felmerül egy ilyen bűncselekmény elkövetésének gondolata.

Ahogy arról beszámoltunk, Bene Krisztiánt a kiszabott szabadságvesztésen túl örökre eltiltották hivatása gyakorlásától. Bűnösnek találták – életveszélyt okozó testi sértés és egyéb bűncselekmények mellett – személyi szabadság megsértéseben és magánlaksértés vétségében is.

Az orvos tavaly március végén került előzetes letartóztatásba, a kiszabott büntetésébe beleszámít a rács mögött töltött idő.

(Kiemelt fotó: Karancsi Rudolf / 24.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik